Säkerhetslösningar ska sätta stopp för förfalskningar

PUBLICERAD: 17 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Metsä board har utvecklat två lösningar för att förhindra manipulering av förpackningar. Här ett exempel med en utformning som brister vid öppnandet. Foto: Pressbild

Hur vet man att det inte har fifflats med en läkemedelsförpackning och att det rör sig om en äkta vara? Finska Metsä boards designteam har utformat två lösningar för att hindra manipulering och förfalskningar inom för läkemedelsindustrin.

– En säker förpackning mot manipulering har en försegling eller ett element som bryts om förpackningen öppnas. Det går inte att ersätta innehållet utan att lämna synliga spår, säger Iiro Numminen, Structural Packaging Designer hos Metsä board i ett pressmeddelande.

Två lösningar

Företaget har utvecklat två säkerhetslösningar med syftet att förhindra så att förpackningar manipuleras. Den ena är en förpackning med en utformning som brister vid öppnandet. Likt ett låsspänne delas det när förpackningen öppnas och avslöjar att produkten använts eller är manipulerad.

Etikett med hologram

Det andra exemplet är en säkerhetsetikett med hologram, tillverkad av det finska företaget Starcke, specialiserade inom varumärkesskydd. Etiketten ska garantera att förpackningen förblir oöppnad tills den når konsumenten. Som ytterligare säkerhet, är hologrametiketten ett separat element som applicerats på förpackningen.

Känna och se

Ett säkerhetshologram är omöjligt att förfalska vilket gör det effektivt mot manipulering, enligt Metsä board, tillverkare av premiumkartong av färskfiber.

– Ibland kan man känna på själva kartongen eller se ett oskarpt tryck som visar att det är en uppenbar förfalskning eller kopia och därför gillar jag som professionell designer nya innovationer inom förpackningsdesign mot manipulering, säger Numminen.

En säkerhetsetikett med hologram. Foto: Pressbild

 

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x