Trendrapport: Så påverkas framtidens förpackningar

PUBLICERAD: 24 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari
DS Smith utforskar framtiden i en ny rapport: Changing landscapes – trends report 2022. Foto: Pressbild

En ny rapport från DS Smith sätter tre makroekonomiska trender under lupp som förpackningsföretaget menar kommer att påverka valet av förpackningar 5–10 år framåt.

DS Smiths nya interaktiva trendrapport belyser cirkulära strategier, nya material, och förpackningsoptimering och vilka globala trender, makroekonomiska effekter och klimatförändringar som på sikt kommer påverka morgondagens förpackningar.

AI och smarta fabriker

En trend som lyfts fram är Industrial Internet of Things (IIoT)  som över 50 miljarder enheter uppskattas vara anslutna till år 2025, enligt DS Smith. Företaget undersöker hur detta kan komma att påskynda flytten till smarta fabriker och hur artificiell intelligens (AI) kan komma att förbättra prestandan i tillverknings- och butiksmiljöer.

Den yngre generationen

Ett annat område i rapporten är generation Z, personer som växt upp under 2000-talet och är födda mellan 1995 och 2012. Om 5-10 år kommer denna generation vara den största undergruppen av konsumenter med enorm köpkraft, enligt DS Smith som i rapporten bland annat sätter fokus på den yngre generationens inverkan på explosionen inom e-handel och hur företag snabbt måste anpassa sig.

Foto: Pressbild

Vidare tittar rapporten närmare på metaversen, en datadriven virtuell värld och era där människor kommer att samlas via digital anslutning för att shoppa, umgås och göra affärer.

Rapporten tittar också närmare på innovationer som utvecklas för att bekämpa klimatförändringar samt framtidens förpackningar. Rapporten i sin helhet kan laddas ner på företagets hemsida.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor