Treform installerar solceller

PUBLICERAD: 8 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Treform Packaging får ekonomiskt stöd för att bygga vidare på sitt hållbarhetsarbete. Foto: Pixabay

Företaget beviljas stöd för en satsning på solel och för en livscykelanalys på olika materialslag.

– För vår del innebär det beviljade stödet en livscykelanalys på företagets olika materialslag, med hjälp av Miljögiraffen (miljökonsultföretag, reds anm), vilket ger oss en bra helhetsbild och möjligheter att kunna vägleda våra kunder till ett mer materialsmart val, säger Treforms vd Thomas Olsson i ett pressuttalande.

Livscykelanalys och solceller

Treform Packaging har tillverkat termoformade förpackningar till den nordiska livsmedelsindustrin sedan 1968. Stödet förpackningsföretaget nu fått, som även möjliggör projektering av solel, kommer från region Skånes så kallade hållbarhetscheckar, som i sin tur stöds från europeiska regionala utvecklingsfonden.

Treforms plan inför säsongen 2023 är att driftsätta en solcellsanläggning på 200 kilowatt, byggd av SoliFokus. Enligt företaget kommer anläggningen bidra med 200 000 kilowattimmar egenproducerad el till produktionen i Landskrona.

Från produktion och leverantörer

Underlaget till livscykelanalysen hämtas från Treforms produktion samt från materialleverantörerna Scanfill och Polykemi De båda leverantörerna har sin produktion i Skåne, cirka en timmes resväg från Treforms huvudkontor i Landskrona.

– Genom att köpa vårt råmaterial lokalt gör vi en stor klimatvinst, jämfört med om vi hade köpt materialet från andra länder med en annan energimix och längre transportsträckor. Vårt material lämnar ett i jämförelse lågt CO2-avtryck, förklarar vd:n Thomas Olsson.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

World Packaging Organisation skapar en global förpackningsröst

Den nya ordföranden för World Packaging Organisation, Luciana Pellegrino, har tillträtt – den första kvinnan i denna roll i den globala organisationens historia. Här delar hon sin strategi och vision med Lindy Hughson, chefredaktör på den australiensiska tidningen Packaging News.
Pellegrionx

Returpack och Veolia i avtal som nästan fördubblar PET-återvinningen

Returpack och Veolia har sedan 2004 arbetat för att återvinna PET-material i det svenska cirkulära pantsystemet. Nu skriver företagen ett nytt långsiktigt avtal för att öka tillgången på återvunnen PET i Sverige - ett avtal som utökar kapaciteten av återvunnet material till nästan det dubbla.
Returpackx

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Senaste nytt från bioplastindustrin presenteras i Köpenhamn den 11 april

Den 11 april arrangeras Nordic Bioplastic Conference 2024 i Köpenhamn, ett event som kommer att ta upp innovationer inom biobaserade och bionedbrytbara plastmaterial.
Industriens-hus-1024x468-1