Treform installerar solceller

PUBLICERAD: 8 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Treform Packaging får ekonomiskt stöd för att bygga vidare på sitt hållbarhetsarbete. Foto: Pixabay

Företaget beviljas stöd för en satsning på solel och för en livscykelanalys på olika materialslag.

– För vår del innebär det beviljade stödet en livscykelanalys på företagets olika materialslag, med hjälp av Miljögiraffen (miljökonsultföretag, reds anm), vilket ger oss en bra helhetsbild och möjligheter att kunna vägleda våra kunder till ett mer materialsmart val, säger Treforms vd Thomas Olsson i ett pressuttalande.

Livscykelanalys och solceller

Treform Packaging har tillverkat termoformade förpackningar till den nordiska livsmedelsindustrin sedan 1968. Stödet förpackningsföretaget nu fått, som även möjliggör projektering av solel, kommer från region Skånes så kallade hållbarhetscheckar, som i sin tur stöds från europeiska regionala utvecklingsfonden.

Treforms plan inför säsongen 2023 är att driftsätta en solcellsanläggning på 200 kilowatt, byggd av SoliFokus. Enligt företaget kommer anläggningen bidra med 200 000 kilowattimmar egenproducerad el till produktionen i Landskrona.

Från produktion och leverantörer

Underlaget till livscykelanalysen hämtas från Treforms produktion samt från materialleverantörerna Scanfill och Polykemi De båda leverantörerna har sin produktion i Skåne, cirka en timmes resväg från Treforms huvudkontor i Landskrona.

– Genom att köpa vårt råmaterial lokalt gör vi en stor klimatvinst, jämfört med om vi hade köpt materialet från andra länder med en annan energimix och längre transportsträckor. Vårt material lämnar ett i jämförelse lågt CO2-avtryck, förklarar vd:n Thomas Olsson.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x