TMG investerar för ökad kapacitet

PUBLICERAD: 23 januari 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Mattias Bjursell, vice vd på TMG Tabergs, Michael Thorstensson, försäljningschef på Ewotech och Mikael Lind, vd på TMG Tabergs.

Förra året startade TMG-koncernen arbetet med att byta ut befintliga tryckpressar mot tryckpressar med uv-led. Anledningen? Att öka tryckeriets kapacitet. I år görs ytterligare investeringar för att ställa om till den mer moderna uv-tekniken.

På TMG Taberg, vars tryckeri är placerat utanför Jönköping, byts snart den sista äldre offset-pressen ut mot en press använder led-uv, en RMGT 920. Detta innebär att alla produktionsorter som finns inom koncernen i framtiden kommer ha led-uv teknik installerad. Enligt Mikael Lind, TMG Tabergs vd, är den senaste investeringen det bästa beslutet för tryckeriet.

– Vi behöver den kapacitet som maskinen kan erbjuda. Framför allt kommer vi kunna minska våra ledtider och få fram sakerna snabbare, säger Mikael Lind.

Den nya tryckpressen är modellen RMGT 920 och har ett format på 920 x 640 millimeter.

Efter ett tidigare välfungerande samarbete med tryckpress-leverantören Ewotech, fick det bli deras uppgift att ersätta den gamla offset-pressen. Valet av den nya tryckpressen föll sig dessutom naturligt efter en tids urval och utvärderingar.

– Då majoriteten av produkterna våra kunder beställer passar in på pappersformatet 90 x 64 så var det ganska naturligt att rikta blickarna på en maskin som hanterar merparten av de jobb våra kunder efterfrågar, säger Mikael Lind och TMG Tabergs vice vd Mattias Bjursell, i ett pressmeddelande.

Förutom minskade ledtider och möjlighet att trycka på ett flertal olika material ser Mikael Lind dessutom en förändring till det bättre, för de som arbetar i tryckhallen.

– För produktionen innebär det att vi helt enkelt har fått en bättre maskin i tryckhallen. För bokbindarna är det en stor skillnad i deras arbete då arken redan är torra när de tar emot dem. Som de själva säger så slipper de tvätta händerna hela tiden, säger Mikael Lind.

Den nya maskinen kommer installeras i maj/juni i år och sluter koncernens cirkel av tryckpressar med uv-led.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x