Tillverkare lanserar fiberalternativ till plasttråg

PUBLICERAD: 30 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
AR Packaging lanserar ett livsmedelstråg som till största del består av pappersbaserat material. Foto: Pressbild

TrayLite är ett nytt pappersbaserat trågkoncept. Förpackningen har förseglats med tunna monofilmer med höga barriäregenskaper som ska säkerställa att produkter skyddas och får en förlängd hållbarhet, enligt AR Packaging.

Plasttråg har länge använts för kylda färdigrätter, charkprodukter, färsk fisk och andra känsliga livsmedel som behöver ett högt barriärskydd. AR Packaging har nu tagit fram ett alternativ, ett koncept med fiberbaserade tråg för modifierad atmosfärförpackning av färdigmat och andra kylda livsmedel.

Det nya förpackningskonceptet har namnet TrayLite och består enligt AR Packaging av kartongtråg och tunna monofilmer med hög barriär på insida och ovanbana. Dessa ska vara enkla att separera från varandra i återvinningen. I jämförelse med konventionella plasttråg minskar den nya förpackningslösningen plastanvändningen med 85 procent.

Enligt tillverkaren är kartongtjockleken valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Foto: Pressbild

Enligt tillverkaren är kartongens tjocklek valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Den inre plastfilmen i tråget är återvinningsbar som mono PE material med ett ultratunt barriärskikt. Det ger det avgörande produktskyddet. Inget lim eller klister används i förpackningens sammansättning. Tråget kan också värmas upp med reservation för att varje kunds produkt först måste testas och valideras.

– TrayLite är utformad för återvinning, är lätt att hantera, värma, och äta ur och är
idealisk för ett brett utbud av produkter såsom kyld färdigmat, kött, fisk och näringsrik mat.
Eftersom förpackningen är lätt och använder 85 procent mindre plast är det ett hållbart alternativ till
de konventionella plastbrickorna, säger Yoann Bouvet, global försäljningsdirektör för Food Service hos AR
Packaging, i ett pressmeddelande.

 

Läs vidare

Max stora förpackningsmakeover

Efter mer än 15 år med samma förpackningsdesign var det hög tid för hamburgerkedjan Max att göra en uppfräschning. Med logotypen med sina distinkta vita och röda linjer som utgångspunkt har varumärket fått ett nytt designsystem beståendes av bland annat stickers och nytt typsnitt.
Screenshot

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x