
TrayLite är ett nytt pappersbaserat trågkoncept. Förpackningen har förseglats med tunna monofilmer med höga barriäregenskaper som ska säkerställa att produkter skyddas och får en förlängd hållbarhet, enligt AR Packaging.
Plasttråg har länge använts för kylda färdigrätter, charkprodukter, färsk fisk och andra känsliga livsmedel som behöver ett högt barriärskydd. AR Packaging har nu tagit fram ett alternativ, ett koncept med fiberbaserade tråg för modifierad atmosfärförpackning av färdigmat och andra kylda livsmedel.
Det nya förpackningskonceptet har namnet TrayLite och består enligt AR Packaging av kartongtråg och tunna monofilmer med hög barriär på insida och ovanbana. Dessa ska vara enkla att separera från varandra i återvinningen. I jämförelse med konventionella plasttråg minskar den nya förpackningslösningen plastanvändningen med 85 procent.

Enligt tillverkaren är kartongens tjocklek valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Den inre plastfilmen i tråget är återvinningsbar som mono PE material med ett ultratunt barriärskikt. Det ger det avgörande produktskyddet. Inget lim eller klister används i förpackningens sammansättning. Tråget kan också värmas upp med reservation för att varje kunds produkt först måste testas och valideras.
– TrayLite är utformad för återvinning, är lätt att hantera, värma, och äta ur och är
idealisk för ett brett utbud av produkter såsom kyld färdigmat, kött, fisk och näringsrik mat.
Eftersom förpackningen är lätt och använder 85 procent mindre plast är det ett hållbart alternativ till
de konventionella plastbrickorna, säger Yoann Bouvet, global försäljningsdirektör för Food Service hos AR
Packaging, i ett pressmeddelande.