Tillverkare lanserar fiberalternativ till plasttråg

PUBLICERAD: 30 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
AR Packaging lanserar ett livsmedelstråg som till största del består av pappersbaserat material. Foto: Pressbild

TrayLite är ett nytt pappersbaserat trågkoncept. Förpackningen har förseglats med tunna monofilmer med höga barriäregenskaper som ska säkerställa att produkter skyddas och får en förlängd hållbarhet, enligt AR Packaging.

Plasttråg har länge använts för kylda färdigrätter, charkprodukter, färsk fisk och andra känsliga livsmedel som behöver ett högt barriärskydd. AR Packaging har nu tagit fram ett alternativ, ett koncept med fiberbaserade tråg för modifierad atmosfärförpackning av färdigmat och andra kylda livsmedel.

Det nya förpackningskonceptet har namnet TrayLite och består enligt AR Packaging av kartongtråg och tunna monofilmer med hög barriär på insida och ovanbana. Dessa ska vara enkla att separera från varandra i återvinningen. I jämförelse med konventionella plasttråg minskar den nya förpackningslösningen plastanvändningen med 85 procent.

Enligt tillverkaren är kartongtjockleken valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Foto: Pressbild

Enligt tillverkaren är kartongens tjocklek valbar och kan skräddarsys för kundens specifika behov. Den inre plastfilmen i tråget är återvinningsbar som mono PE material med ett ultratunt barriärskikt. Det ger det avgörande produktskyddet. Inget lim eller klister används i förpackningens sammansättning. Tråget kan också värmas upp med reservation för att varje kunds produkt först måste testas och valideras.

– TrayLite är utformad för återvinning, är lätt att hantera, värma, och äta ur och är
idealisk för ett brett utbud av produkter såsom kyld färdigmat, kött, fisk och näringsrik mat.
Eftersom förpackningen är lätt och använder 85 procent mindre plast är det ett hållbart alternativ till
de konventionella plastbrickorna, säger Yoann Bouvet, global försäljningsdirektör för Food Service hos AR
Packaging, i ett pressmeddelande.

 

Läs vidare

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning

Ett mer hållbart designkoncept från Electrolux

Electrolux Groups in-house designteam har tillsammans med BVD tagit fram en ny förpackningsdesign som ska väcka känslor via en brun kartongförpackning.
Electroluxx

ICA Medis går sin egen väg

För att sticka ut bland hundratals affärer kring Medborgarplatsen anlitade ICA Medis byrån Hummingbirds – som i sin tur använde butikens byggnad som inspiration till skapandet av ett modulärt system.
Samlingsbild_1-kopierax

Mackmyras storsäljare nu i PET-flaska

Mackmyra Svensk Whisky tar ett stort steg mot en mer hållbar framtid genom att låta sin storsäljare Mack by Mackmyra transformeras till en PET-flaska. Det säger man i ett pressmeddelande. 
Mackmyrax

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning