Tetra Pak startar banbrytande forskning

PUBLICERAD: 7 februari 2023
UPPDATERAD: 9 februari
Sugrör blir den första produkten som forskningen ska utvärdera.

Tetra Pak har i dag inlett en forskning med syftet att skapa nya insikter som kan stötta utvecklingen av den mest hållbara livsmedelsförpackningen.

I takt med att den globala efterfrågan på säkra och näringsrika livsmedel ökar och tillgången på råvaror minskar, har behovet av att utveckla mer hållbara förpackningslösningar blivit akut. Nya pappersbaserade material kommer att skapa nya möjligheter, men dessa måste alltid vara livmedelssäkra, återvinningsbara, i än högre utsträckning kunna hantera vätskor och fukt, samtidigt som de uppfyller ökade hållbarhetskrav, konstaterar Tetra Pak i ett pressmeddelande.

Med detta som bakgrund har Tetra Pak nu startat banbrytande forskning för att ta fram fiberbaserade, hållbara livsmedelsförpackningar i samarbete med MAX IV – världens modernaste synkrotronstrålningslaboratorium. Forskningen syftar till att skapa nya insikter om fibermaterialens nanostruktur, med den första tillämpningen för att optimera sammansättningen av de material som används för sugrör.

En ny forskningsstation

Det här är det allra första industriella forsknings- och utvecklingsexperimentet vid ForMAX, en helt ny forskningsstation som fokuserar på att studera material från skogen, och som ligger vid MAX IV-laboratoriet i Lund, Sverige.

Eva Gustavsson, Vice President Materials & Package, Tetra Pak, säger:
– En grundläggande förståelse för materialens struktur och egenskaper är avgörande för vårt arbete i utvecklingen av framtidens förpackningar. Vår ambition är att tillhandahålla världens mest hållbara livsmedelsförpackning – en förpackning som är helt tillverkad av förnybara eller återvunna material från hållbara leverantörer, och som är helt återvinningsbar och koldioxidneutral.

– Experimenten på ForMAX kommer att vara ett tydligt stöd för oss i detta uppdrag, nu när vi siktar på att öka användningen av förnybara, fiberbaserade material i förpackningar. Genom denna forskning bidrar Tetra Pak till nya insikter om växtbaserade material som kan ligga till grund för framtida innovationer.

MAX IV i Lund. Bild: Wikipedia.

Kim Nygård, Manager, ForMAX beamline, MAX IV säger:

– Experimentet vid ForMAX är en milstolpe för både akademin och industrin. Forskningsstationen är den första i sitt slag och kommer att möjliggöra både grundforskning och tillämpad industriell forskning om hur nya, hållbara material kan användas framöver. Vi är stolta över att kunna stödja Tetra Pak i deras utveckling av hållbara förpackningsmaterial för framtiden.

Börjar med papperssugrör

Eskil Andreasson, Technology Specialist, Virtual Modelling, Tetra Pak, säger:

– Vårt första experiment, som börjar med papperssugrör, kommer att öka analysmöjligheterna för att undersöka hur papperssugrörets material reagerar på förändringar i miljön i realtid, samt hur det interagerar med olika typer av vätskor i en kontrollerad miljö. Dessa nya insikter och kunskaper kommer att användas för att utveckla framtidens sugrör i våra virtuella modelleringsverktyg, vilket hjälper oss att förbättra deras funktionalitet.”

Synkrotronstrålning, som Max IV arbetar med, är elektromagnetisk strålning som avges när laddade partiklar rör sig i krökta banor vinkelrätt mot sin hastighet.

 

Läs vidare

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432