Tetra Pak och Valio lanserar fastsatt förslutning med återvunna certifierade polymerer

PUBLICERAD: 11 januari 2024
UPPDATERAD: 11 januari
Foto: Tetra Pak

Tetra Pak lanserar nu C38 Pro, en ny förslutning tillverkad av certifierat återvunna polymerer. Den återförslutningsbara och framtidssäkrade korken är designad för att sitta fast i förpackningen och förhindra nedskräpning.

Valio, Finlands största mejeriföretag, blir norra Europas första livsmedelsproducent att använda C38 Pro med 30 procent återvunna polymerer på sina förpackningar. Förslutningarna kommer att finnas på förpackningen Tetra Top och innehålla Valios PROfeel proteindrycker och Lattekaffedrycker.

– Vi är mycket stolta över att vara pionjärer inom cirkularitet. Den här nya lösningen överensstämmer väl med vårt hållbarhetsmål för förpackningar. 2030 ska alla engångsprodukter vi producerar och säljer vara tillverkade av förnybara eller återvunna material. Vi är övertygade om att detta stärker vår position på marknaden för mjölkprodukter, säger Juhana Pilkama, Head of Packaging Development, på Valio.

År 2022 blev Tetra Pak den första kartongförpackningstillverkaren att erbjuda lösningar med certifierat återvunnen plast. De återvunna polymererna som används i förslutningar, ovansidor och beläggningar i Tetra Paks kartongförpackningar, tillverkas enligt ISCC-metoden för spårbarhet. Det innebär att plasten är tillverkad av en blandning av återvunna och icke-återvunna material, men att den återvunna delen kan spåras genom hela Tetra Paks distributionskedja.

– ISCC-certifieringen säkerställer att plastavfallet har återvunnits i början av värdekedjan. Källan till det återvunna materialet är blandat plastavfall från konsumenter, certifierat via ISCC, säger Anna Ilomäki, Sales Director på Tetra Pak i Finland, och fortsätter:

– Återvunna polymerer är ett viktigt steg i Tetra Paks arbete för cirkularitet, som bland annat omfattar följande: minimalt beroende av fossilbaserade resurser, ansvarsfull anskaffning av råmaterial, förpackningsdesign som underlättar återvinning och förhindrar nedskräpning samt främjande av samarbeten för att bygga upp en effektiv global infrastruktur för insamling och återvinning.

Vad betyder ”certifierade återvunna polymerer?
  • Plastavfall återvinns kemiskt (och uppfyller därmed livsmedelssäkerhetsföreskrifterna), bearbetas av plastproducenter tillsammans med jungfrulig plast och används på nytt i tillverkningsprocessen för nya kartongförpackningar.
    • Den blandade plasten levereras till utvalda produktionsanläggningar hos Tetra Pak, som certifierats enligt en tredjeparts spårbarhetsmetod (massbalans).
    • Tetra Pak kartongförpackningar som tillverkas vid dessa produktionsanläggningar får därför ha en certifieringsetikett från tredje part, som intygar att slutprodukten använder certifierat återvunna polymerer.
Nytt direktiv om fastsatta korkar

EU:s direktiv om engångsplast (SUP) ställer krav på att engångsdryckesbehållare tillverkade med plast bara tillåts på marknaden om deras korkar och lock sitter fast i förpackningen, och träder i kraft i juli 2024. Direktivet är en del i EU:s större satsning som tillkännagavs i unionens plaststrategi och utgör en viktig del i EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi.

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}