
Tetra Pak lanserar nu C38 Pro, en ny förslutning tillverkad av certifierat återvunna polymerer. Den återförslutningsbara och framtidssäkrade korken är designad för att sitta fast i förpackningen och förhindra nedskräpning.
Valio, Finlands största mejeriföretag, blir norra Europas första livsmedelsproducent att använda C38 Pro med 30 procent återvunna polymerer på sina förpackningar. Förslutningarna kommer att finnas på förpackningen Tetra Top och innehålla Valios PROfeel proteindrycker och Lattekaffedrycker.
– Vi är mycket stolta över att vara pionjärer inom cirkularitet. Den här nya lösningen överensstämmer väl med vårt hållbarhetsmål för förpackningar. 2030 ska alla engångsprodukter vi producerar och säljer vara tillverkade av förnybara eller återvunna material. Vi är övertygade om att detta stärker vår position på marknaden för mjölkprodukter, säger Juhana Pilkama, Head of Packaging Development, på Valio.
År 2022 blev Tetra Pak den första kartongförpackningstillverkaren att erbjuda lösningar med certifierat återvunnen plast. De återvunna polymererna som används i förslutningar, ovansidor och beläggningar i Tetra Paks kartongförpackningar, tillverkas enligt ISCC-metoden för spårbarhet. Det innebär att plasten är tillverkad av en blandning av återvunna och icke-återvunna material, men att den återvunna delen kan spåras genom hela Tetra Paks distributionskedja.
– ISCC-certifieringen säkerställer att plastavfallet har återvunnits i början av värdekedjan. Källan till det återvunna materialet är blandat plastavfall från konsumenter, certifierat via ISCC, säger Anna Ilomäki, Sales Director på Tetra Pak i Finland, och fortsätter:
– Återvunna polymerer är ett viktigt steg i Tetra Paks arbete för cirkularitet, som bland annat omfattar följande: minimalt beroende av fossilbaserade resurser, ansvarsfull anskaffning av råmaterial, förpackningsdesign som underlättar återvinning och förhindrar nedskräpning samt främjande av samarbeten för att bygga upp en effektiv global infrastruktur för insamling och återvinning.
Vad betyder ”certifierade återvunna polymerer?
- Plastavfall återvinns kemiskt (och uppfyller därmed livsmedelssäkerhetsföreskrifterna), bearbetas av plastproducenter tillsammans med jungfrulig plast och används på nytt i tillverkningsprocessen för nya kartongförpackningar.
• Den blandade plasten levereras till utvalda produktionsanläggningar hos Tetra Pak, som certifierats enligt en tredjeparts spårbarhetsmetod (massbalans).
• Tetra Pak kartongförpackningar som tillverkas vid dessa produktionsanläggningar får därför ha en certifieringsetikett från tredje part, som intygar att slutprodukten använder certifierat återvunna polymerer.
Nytt direktiv om fastsatta korkar
EU:s direktiv om engångsplast (SUP) ställer krav på att engångsdryckesbehållare tillverkade med plast bara tillåts på marknaden om deras korkar och lock sitter fast i förpackningen, och träder i kraft i juli 2024. Direktivet är en del i EU:s större satsning som tillkännagavs i unionens plaststrategi och utgör en viktig del i EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi.