Talanger vässar fram bästa förpackningen

PUBLICERAD: 30 januari 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Cyril Drouet är Metsä Boards chef för design och innovation och även tävlingsjuryns ordförande.

Ett samarbete mellan två designtävlingar ska lyfta unga talanger i deras skapande av hållbar förpackningsdesign.

Enligt FN kan vi vänta oss en ökad befolkningstillväxt de kommande åren, vilket också innebär en ökad handel. För att bemöta de utmaningar klimatförändringen för med sig behövs därför nya smarta förpackningar. I ett samarbete mellan kartongtillverkaren Metsä Board och medlemsförening för kartongtillverkare, Pro Cartons, ska studenter från hela världen ges möjligheten att tävla med sina idéer för ett mer hållbart konsumtionssamhälle.

Genom ett samarbete mellan Metsä Boards tävling Better with less – Design challenge och Pro Cartons Young Designers Awards, registreras ett anmält bidrag för båda tävlingar. Målet är att hitta innovativa lösningar för att ersätta plast som förpackningsmaterial och utveckla förnybara alternativ för följande växande konsumentförpackningar: snabbmat, e-handel, hälsa, kosmetik och torra livsmedel.

– Eftersom användningen av förpackningar ökar är det nödvändigt att tänka hela livscykeln från början till slut och inspirera till diskussion och innovation av mer hållbara och experimentella förpackningar, säger tävlingsjuryns ordförande Cyril Drouet.

Läs mer om tävlingarna här.

Läs vidare

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

easyJet tar höjd för mindre utsläpp via återanvändning

Det brittiska flygbolaget easyJet, implementerar ett initiativ för att utrusta sina piloter och kabinpersonal, totalt 14 000 personer, med återanvändbara koppar och bestick efter ett framgångsrikt försök.
easy

Svensk whiskyproducent först ut med att skrota ytterförpackningar

Från och med i februari fasar det framåtlutade destilleriet Agitator ut ytterförpackningarna kring alla sina whiskyprodukter. I och med det blir man först i landet och utmanar de stora dryckesföretagen globalt. “Vi har samma attityd till hållbarhet som vi har till whiskyproduktion”, säger destillerichefen Oskar Bruno.
agitatorx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x