Symbios mellan automation och IT

PUBLICERAD: 1 maj 2014
UPPDATERAD: 24 januari
Bosch Rexroth It - low

Produktionskontroll, spårbarhet, kvalitetssäkring och en vision om en ansluten industri kräver en starkare koppling mellan automation och IT. Open Core Engineering från Rexroth med gränssnittstekniken Open Core Interface förenklar den här integrationen avsevärt.

– Nu kan användarna få åtkomst till all information om maskinstyrningen utan att ha några kunskaper om programmerbara styrsystem, och detta direkt från deras välbekanta IT-program och språk, säger Jens Lindfeldt, teknikchef på Bosch Rexroth.

T.ex. med Office-programmet Excel möjliggörs en snabb spårning och analys av produktionsdata direkt från maskinen. Tidigare var maskinanvändarna tvungna att utföra omfattande programmeringsarbeten, men nu kan de nu helt enkelt skriva ett makro med välbekanta Visual Basic for Applications (VBA) med samma resultat. Med gränssnittstekniken Open Core Interface kan de få åtkomst till data direkt från maskinens driv- och styrsystem – utan att några ändringar behöver göras i PLC-programmet.

Detta sänker kostnaderna och ökar flexibiliteten att samla in och analysera produktionsdata. Open Core Interface tillhandahåller färdiga funktionsbibliotek i form av ett programutvecklingspaket (SDK) för olika programmeringsmiljöer. Utöver VBA stöder Open Core Interface vanliga programmeringsspråk som C/C++, C# (.NET) och Java samt Microsoft COM-bibliotek.

Integrationen av Open Core Interface påverkar inte styrsystemets bearbetningskapacitet nämnvärt, även om det är stora datamängder som ska överföras.

Via den Ethernet-baserade kommunikationen kan användarna följa energiförbrukningen hos alla maskiner parallellt med produktionen, och samtidigt analysera tillgänglighetsdata för beräkning av OEE (Overall Equipment Efficiency) på ett decentraliserat sätt.

Open Core Interface skapar därför förutsättningar för en ekonomisk fördelaktig integration av styrsystemen IndraMotion MLC, IndraMotion MTX och PLC-familjen IndraLogic XLC från Rexroth med överordnade IT-system.

– Detta öppnar upp en möjlighet att ansluta både nya och befintliga produktionsanläggningar till fabrikens nätverk vilket ger ökad driftsäkerhet och tillgänglighet, säger Jens Lindfeldt, teknikchef på Bosch Rexroth.

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx