Svenskt robotbolag går samman med tyska kollegor

PUBLICERAD: 26 maj 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Wemo Headquater_3200x1800

Den 25 maj 2015 annonserades ett sammangående mellan Wemo Automation AB och Hahn Automation Components GmbH som båda tillverkar linjärrobotar samt automationsapplikationer inom plastindustrin.

Både Wemo och Hahn utvecklar och tillverkar linjärrobotar, gripdonssystem, transportband och säkerhetssystem och bildar genom denna sammanslagning Wemo Automation Group.

Medan Hahn har ett produktområde med tyngdpunkt inom bilindustrin samt teknisk formsprutning, har Wemo stark kompetens inom teknisk formsprutning, elektroindustrin samt förpackningsindustrin.

Genom sammangåendet kommer man att samordna och kunna utöka sina aktiviteter både på den tyska marknaden samt som global leverantör inom robotautomation.

Utveckling och tillverkning koncentreras till Wemo i Sverige, medan verksamheten i Tyskland utökas med ett tekniskt applikationscenter för den tyska och centraleuropeiska marknaden. Med en hög teknisk kompetens inom automation blir denna support och service ett mervärde för ökad produktivitet och effektivitet hos kunden.

Inom kort kommer modellprogrammet inom robotteknik att baseras på samma plattform avseende hård och mjukvara. Redan i höst kommer ett flertal nya produkter att lanseras inom robotautomation. Även en fokusering inom systemleveranser av kompletta produktionsceller integrerat med maskiner blir en ytterligare inriktning för gruppen.

Wemo Automation AB startades 1987 och finns idag i en toppmodern fabrik utmed E4:an i Värnamo. Företaget har idag ett globalt täckande nätverk inom försäljning och service av sina produkter och tjänster.

Hahn Automation GmbH grundades 1992 i Reinböllen i Tyskland. Kärnverksamheten ligger i utveckling och tillverkning av automation inom montering och provningsutrustningar främst inom bilindustrin. Hahn utökade 2007 sin verksamhet inom produktområdet linjärrobotar för plastindustrin genom förvärv av dåvarande robottillverkaren Remak i Tyskland samt Geiger Handling i Schweiz. Genom detta har man byggt upp kompetens inom systemleveranser för plastindustrin.

Denna verksamhet sammanvävs nu med Wemo Automation i Sverige genom att man bildar ett affärsområde för plastindustrin inom Hahn Automation Group.

Det nya affärsområdet Wemo Automation Group med tillverkning i Sverige, Tyskland samt Indien har nu 90 medarbetare och tillverkar mer än 400 robotar per år och förväntar en årsomsättning på 200 MSEK.

Wemo Hahn_1505 Fr.v. Frank Konrad (Hahn), Bengt Ståhl (Wemo), Thomas Hähn (Hahn),
Sven Ståhl (Wemo), Marco Unverzagt (Hahn), Olof Ståhl (Wemo).

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}