Svenskt robotbolag går samman med tyska kollegor

PUBLICERAD: 26 maj 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Wemo Headquater_3200x1800

Den 25 maj 2015 annonserades ett sammangående mellan Wemo Automation AB och Hahn Automation Components GmbH som båda tillverkar linjärrobotar samt automationsapplikationer inom plastindustrin.

Både Wemo och Hahn utvecklar och tillverkar linjärrobotar, gripdonssystem, transportband och säkerhetssystem och bildar genom denna sammanslagning Wemo Automation Group.

Medan Hahn har ett produktområde med tyngdpunkt inom bilindustrin samt teknisk formsprutning, har Wemo stark kompetens inom teknisk formsprutning, elektroindustrin samt förpackningsindustrin.

Genom sammangåendet kommer man att samordna och kunna utöka sina aktiviteter både på den tyska marknaden samt som global leverantör inom robotautomation.

Utveckling och tillverkning koncentreras till Wemo i Sverige, medan verksamheten i Tyskland utökas med ett tekniskt applikationscenter för den tyska och centraleuropeiska marknaden. Med en hög teknisk kompetens inom automation blir denna support och service ett mervärde för ökad produktivitet och effektivitet hos kunden.

Inom kort kommer modellprogrammet inom robotteknik att baseras på samma plattform avseende hård och mjukvara. Redan i höst kommer ett flertal nya produkter att lanseras inom robotautomation. Även en fokusering inom systemleveranser av kompletta produktionsceller integrerat med maskiner blir en ytterligare inriktning för gruppen.

Wemo Automation AB startades 1987 och finns idag i en toppmodern fabrik utmed E4:an i Värnamo. Företaget har idag ett globalt täckande nätverk inom försäljning och service av sina produkter och tjänster.

Hahn Automation GmbH grundades 1992 i Reinböllen i Tyskland. Kärnverksamheten ligger i utveckling och tillverkning av automation inom montering och provningsutrustningar främst inom bilindustrin. Hahn utökade 2007 sin verksamhet inom produktområdet linjärrobotar för plastindustrin genom förvärv av dåvarande robottillverkaren Remak i Tyskland samt Geiger Handling i Schweiz. Genom detta har man byggt upp kompetens inom systemleveranser för plastindustrin.

Denna verksamhet sammanvävs nu med Wemo Automation i Sverige genom att man bildar ett affärsområde för plastindustrin inom Hahn Automation Group.

Det nya affärsområdet Wemo Automation Group med tillverkning i Sverige, Tyskland samt Indien har nu 90 medarbetare och tillverkar mer än 400 robotar per år och förväntar en årsomsättning på 200 MSEK.

Wemo Hahn_1505 Fr.v. Frank Konrad (Hahn), Bengt Ståhl (Wemo), Thomas Hähn (Hahn),
Sven Ståhl (Wemo), Marco Unverzagt (Hahn), Olof Ståhl (Wemo).

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620