Svenskarna sätter nytt pantrekord

PUBLICERAD: 11 april 2017
UPPDATERAD: 24 januari
I Sverige pantas det flaskor och burkar som aldrig förr.

Fjolåret blev ett svenskt rekordår i antalet pantade förpackningar. 

– Ökningen av antalet pantade förpackningar under 2016 beror delvis på att antalet sålda förpackningar ökat. Men vi kan glädjande nog också konstatera att återvinningen har ökat ännu mer, säger Pantameras kommunikationschef Katarina Lundell i ett pressmeddelande.

Totalt pantade svenskarna 1,8 miljarder burkar och pet-flaskor under förra året.  Det blir i snitt 177 förpackningar per person, sex stycken fler än året innan. Takten har ökat sedan pantretursystemet drog igång för närmare 30 år sedan. Räknat i ren energibesparing handlar det om 360 miljoner kilowatt vilket motsvarar den el som 167 000 personer använder hemma på ett helt år.

Värmlänningarna är bäst i landet på att panta. De snittar på 299 burkar och pet-flaskor per person under fjolåret. Bästa kommunen blev Strömstad vilket dock kan förklaras av den stora andelen gränshandel.

 

 

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front