Svensk förpackningsteknik för användning till flygplansmat

PUBLICERAD: 9 februari 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Pulpac och deSter samarbetar kring komposterbara fiberbaserade tråg. Foto:Pressbild

Svenska företaget Pulpac ingår ett strategiskt samarbete med deSter för att utveckla fiberbaserade komposterbara engångsförpackningar för livsmedel riktade mot flyg- och cateringindustrin.

DeSter är en del av Gategroup som bland annat levererar flygmatscatering. Företaget satsar nu på att snabba upp utvecklingen av komposterbara och fiberbaserade produkter för livsmedel. För ändamålet har de valt att samarbeta med svenska PulPac och dess nya produktionsteknik. Pulpacs så kallade Dry Molded Fiber-teknik kan användas för att tillverka nästan alla typer av förpackningar och engångsartiklar som i dagsläget ofta är tillverkade av plast.

För att förbereda sig för användningen av Pulpacs teknik planerar deSter en investering på flera miljoner euro i nya maskiner för att använda Pulpacs teknik och för att ha en basproduktion nära sina kunder, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance