Stort genomslag för designtävling

PUBLICERAD: 7 november 2016
UPPDATERAD: 24 januari

abro-bryggmastaren

Snart får Bryggmästarens ett helt nytt utseende. För två månader sedan utlyste Åbro en designtävling öppen för vem som helst att lämna förslag på ett helt nytt utseende för bästsäljande varumärket Bryggmästarens. Nu står det klart att över 100 bidrag lämnats in från designbyråer och privatpersoner över hela landet.

Tävlingen går ut på att ta fram en ny design för hela Bryggmästarens produktlinje och vinnaren belönas med 250 000 kronor i arvode. Antalet inskickade bidrag har varit högt över förväntan och bland de som deltar i tävlingen finns allt från etablerade byråer, frilansare, designstudenter, designintresserade privatpersoner och konstnärer. Åbros vd Henrik Dunge, som också sitter i tävlingens jury, har fått ta del av bidragen och häpnar över det stora engagemanget:

– Vår förhoppning var att de som normalt inte får chansen att delta i en sådan här process skulle lockas av tävlingen. Nu står vi överväldigade både över antalet bidrag och över vilken hög nivå de håller. Det visar verkligen vilket stort designkunnande det finns ute i landet. För oss i juryn kommer det bli en enorm utmaning att hitta en vinnare bland så många kvalificerade bidrag, säger Henrik Dunge.

Även om just denna designprocess varit ny så har Bryggmästarens en tradition av att involvera den ölintresserade allmänheten i sin produktutveckling. Bland annat genom att crowdsourca ett nytt ölrecept i kampanjen ”En kollektiv Ale” och genom att hjälpa vinnarna av SM i hembryggd öl att lansera sitt vinnaröl på Systembolaget.

– Vi är ett familjeägt bryggeri från Småland och måste kriga varje dag för att klara av tuff konkurrens från multinationella storbolag. Vi har valt att involvera våra vänner i produktutvecklingen som ett sätt att förvalta och bygga vidare på familjekänslan. Många av dem som tycker om Bryggmästarens har massor av kunskap och tankar som hjälper oss att utvecklas, vilket den här designtävlingen är ännu ett bevis på, säger Henrik Dunge.

Den 15 november kommer tävlingens slutgiltige vinnare att utannonseras av juryn som förutom Henrik Dunge består av: Alexander Stutterheim (grundare av Stutterheim Raincoats och John Sterner), Cheryl Akner-Koler (professor i teoretisk och tillämpad estetik på Konstfack) och Claes Carlsson (hängivet Bryggmästarens-fan).

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Etikettföretag gör förvärv i Tyskland

Nordvalls Etikett förvärvar tyska familjeföretaget Kölle Etiketten. Sedan 2021 äger Nordvalls även engelska Watermill Press. Därmed etablerar de nu sin andra produktionsenhet utanför Sverige.
Patrik-Jenemark

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx