Storsatsning på två massabruk

PUBLICERAD: 14 december 2022
UPPDATERAD: 31 januari
Johanna Hagelberg, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso. Foto: Pressbild

Stora Enso investerar i produktion av oblekt kraftmassa i Finland till förpackningar, och satsar även på fluffmassa vid Skutskär-anläggningen i Sverige.

Stora Enso lägger fokus på specialiserade massakvaliteter genom att investera 38 miljoner euro i produktion av oblekt kraftmassa (UKP) vid Enocell-anläggningen i Finland. Samtidigt väljer företaget att göra förbättringar av produktionen av fluffmassa vid Skutskär-anläggningen i Sverige. En investering på 42 miljoner euro. Enligt Stora Enso har besluten tagits för att stödja konsumenternas växande efterfrågan på icke-blekta förnybara förpackningsmaterial respektive hygienprodukter.

– Genom att optimera vår massaportfölj främjar vi det mer specialiserade massautbudet, samtidigt som vi förbättrar både produktionen och hållbarheten. På så sätt kan vi tillgodose den snabbt ökande efterfrågan på oblekt och mindre blekt massa i förpackningar och hygienprodukter, säger Johanna Hagelberg, chef för affärsområdet Biomaterials på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Investeringarna förväntas vara slutförda under 2024. I Sverige under andra kvartalet och i Finland under sista kvartalet.

 

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah