Storsatsning på förpackningar till djurfoder

PUBLICERAD: 11 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Mondi ser stark tillväxt inom foderförpackningar. Foto: Pressbild

Globala förpacknings- och papperskoncernen Mondi bygger ut tre av sina anläggningar i Europa för att satsa på ökad produktion av flexibla djurmatsförpackningar.

Cirka 65 miljoner euro, närmare 674 miljoner kronor, satsar Mondi för att stärka sin position inom förpackningar till husdjursfoder. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Investerar i maskiner

Tre av företagets anläggningar, i Korneuburg, Österrike, och i tyska Halle och Steinfeld ska få utökad produktionskapacitet. I Korneuburg planerar företaget att investera i toppmodern maskinutrustning för att bland annat öka produktionen av retortpåsar för våtfoder. En retortpåse är en typ av livsmedelsförpackning gjord av ett laminat av flexibel plast och metallfolier.

Ökad produktionskapacitet

På de två anläggningarna i Tyskland ska nya avancerade förpackningsmaskiner in för att öka produktionskapaciteten av olika påslösningar, exempelvis återvinningsbara ståpåsar av monomaterial och pappersbaserade påsar, för bland annat husdjursmat.

En växande marknad

Bakgrunden till Mondis satsningar är enligt företaget att de ser att den europeiska marknaden för foder till sällskapsdjur har vuxit rejält under de senaste åren, något som  kommer fortsätta under flera år framöver. Husdjursägarna har blivit fler, inte minst under pandemin. Enbart våtfoder kommer att öka med fem procent årligen under de närmaste tre åren, enligt företaget.

Satsningen är en del i Mondis tidigare tillkännagivna investeringsprogram på 1 miljard euro för att påskynda tillväxten inom hållbara förpackningar.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance