
Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
År 2022 beslutade Stora Enso att konvertera den återstående lediga pappersmaskinen vid Uleåborgs anläggning till en flexibel konsumentförpackningskartonglinje för falskartong (FBB) och bestruken oblekt kraft (CUK), med en årlig kapacitet på 750 000 ton. Projektet slutförs enligt den ursprungliga tidslinjen och budgeten på cirka en miljard euro. Den nya förpackningskartonglinjen förväntas nå EBITDA-breakeven i slutet av 2025 och full kapacitet under 2027, då den årliga försäljningen förväntas uppgå till cirka 800 miljoner euro.
Förnybara förpackningar är Stora Ensos största tillväxtsegment konstaterar Stora Enso några dagar efter att man meddelat att man permitterar sextio personer från den bara några år gamla tillverkningen av formpressade fibertråg i Hylte. Målsegmenten är frysta, kylda och torra livsmedel samt multipack för drycker, främst för kunder i Europa och Nordamerika.
– Den nya linjen kommer att bli den mest moderna och kostnadseffektiva i Europa. Genom denna investering kommer vår Uleåborgsenhet att bli Stora Ensos största produktionsanläggning, en integrerad megaanläggning, med fokus på framtida förpackningskartongkvaliteter. Detta kommer att stärka lönsamheten och konkurrenskraften för våra erbjudanden för konsumentkartong och wellpappråvara.
– Det kommer också att göra det möjligt för oss att optimera produktionen på våra andra anläggningar för att låsa upp ytterligare lönsam tillväxt, till exempel inom vätskekartong på vår Skoghall-anläggning i Sverige, säger Stora Ensos vd och koncernchef Hans Sohlström.
Efter denna investering och den tidigare ombyggnaden som slutfördes 2021 kommer Uleåborgs anläggning att producera oblekt massa, kraftliner och konsumentkartong på rulle och ark. Uleåborgs produktionsanläggning sysselsätter totalt cirka 650 personer.
Virkesförbrukningen på Uleåborgsanläggningen ökar med cirka en miljon kubikmeter till cirka 3,5 miljoner kubikmeter per år. Anläggningen kommer att använda lokal vedförsörjning i produktionen samt massa från Stora Ensos Enocell-anläggning i Finland och Veracel-anläggning i Brasilien. Det aviserade förvärvet av Junnikkala sågverk skulle, om det blir av, ytterligare stärka den kostnadseffektiva, långsiktiga tillgången på råvaror som flis, massaved och biomassa konstaterar Stora Enso.