Stora Enso omprövar sina planer på massatillverkning i Kina

PUBLICERAD: 19 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso omprövar sitt beslut att bygga ett massabruk för lövvedsmassa, i anslutning till produktionen av konsumentkartong i Beihai, i Guangxiregionen. Beslutet påverkar inte Stora Ensos verksamhet vid Beihai-anläggningen, vilket i dag omfattar en kartongmaskin med en årlig kapacitet på 450 000 ton, en enhet för extrusionsbeläggning med polyetylen och en produktionsenhet för BCTMP (Bleached Chemical Thermo Mechanical Pulp).

Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso. Foto: Suvi-Tuuli Kankaapaa

– Efterfrågan på högkvalitativ livsmedelskartong kommer att fortsätta växa i Kina och på närliggande asiatiska marknader. Vår investering i ett konsumentkartongbruk i Beihai ligger perfekt till för att betjäna dessa marknader. Men samtidigt har tillgång och efterfrågan på den globala massamarknaden påverkats av nya investeringar i produktionen av lövvedsmassa, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi anser därför att råvarukostnaden för det potentiella massabruket blir för hög, vilket skulle minska anläggningens konkurrenskraft. Ett lönsammare alternativ för oss är därför att köpa kemisk massa till bruket i Beihai på marknaden, eller använda våra egna nuvarande tillgångar av lövvedsmassa.

Stora Enso är en global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare i över 35 länder och 2015 uppgick omsättningen till tio miljarder euro.

Läs vidare

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}