Stora Enso omprövar sina planer på massatillverkning i Kina

PUBLICERAD: 19 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso omprövar sitt beslut att bygga ett massabruk för lövvedsmassa, i anslutning till produktionen av konsumentkartong i Beihai, i Guangxiregionen. Beslutet påverkar inte Stora Ensos verksamhet vid Beihai-anläggningen, vilket i dag omfattar en kartongmaskin med en årlig kapacitet på 450 000 ton, en enhet för extrusionsbeläggning med polyetylen och en produktionsenhet för BCTMP (Bleached Chemical Thermo Mechanical Pulp).

Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso. Foto: Suvi-Tuuli Kankaapaa

– Efterfrågan på högkvalitativ livsmedelskartong kommer att fortsätta växa i Kina och på närliggande asiatiska marknader. Vår investering i ett konsumentkartongbruk i Beihai ligger perfekt till för att betjäna dessa marknader. Men samtidigt har tillgång och efterfrågan på den globala massamarknaden påverkats av nya investeringar i produktionen av lövvedsmassa, säger Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi anser därför att råvarukostnaden för det potentiella massabruket blir för hög, vilket skulle minska anläggningens konkurrenskraft. Ett lönsammare alternativ för oss är därför att köpa kemisk massa till bruket i Beihai på marknaden, eller använda våra egna nuvarande tillgångar av lövvedsmassa.

Stora Enso är en global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare i över 35 länder och 2015 uppgick omsättningen till tio miljarder euro.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx