Stora Enso konverterar pappersmaskin – förpackningstillväxt i sikte

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Stora Enso ser tillväxt inom förpackningsområdet och satsar på att producera kraftliner. Foto: Pressbild

Beslut har tagits att konvertera den kvarvarande pappersmaskinen på Uleåborgsbruket i Finland till en produktionslinje för konsumentkartong.

Den första pappersmaskinen i Uleåborg, Finland, ställdes om från papper till kraftliner under fjolåret. Nu ska den andra återstående papperslinjen konverteras. Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att investeringen främjar koncernens tillväxtstrategi inom förnybara förpackningar genom att tillföra större volymer till växande förpackningssegment.

Beslutet innebär att bruket nu startar arbetet med att få igång en toppmodern produktionslinje för falskartong (FBB) och bestruken oblekt kraftkartong (CUK).

Blir till förpackningar

Kartongkvaliteter är i slutändan avsedda att bli till dryckes- och livsmedelsförpackningar för kylda och frysta produkter, torrvaror och snabbmat i främst Europa och Nordamerika.

Annica Bresky, Stora Ensos vd och koncernchef. Foto: Pressbild

– Förnybara förpackningar fortsätter att vara vårt största strategiska tillväxtområde. Det är dessutom en marknad som nu för första gången växer snabbare än plastbaserade alternativ. Genom den här konverteringen kan vi bygga på befintliga tillgångar för snabb och kostnadseffektiv driftssättning jämfört med andra investeringsalternativ. Det ger oss en god position att generera ökade intäkter och marknadsandelar, säger Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky i ett pressuttalande.

Cirka en miljard euro

Den totala investeringskostnaden kommer att uppgå till cirka 1 miljard euro under 2022–2025. Efter konverteringen beräknas den totala årliga kapaciteten att uppgå till 750 000 ton konsumentkartong med en årsomsättning på cirka 800 miljoner euro.

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.
Corn Sunset

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost