Stora Enso konverterar pappersmaskin – förpackningstillväxt i sikte

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Stora Enso ser tillväxt inom förpackningsområdet och satsar på att producera kraftliner. Foto: Pressbild

Beslut har tagits att konvertera den kvarvarande pappersmaskinen på Uleåborgsbruket i Finland till en produktionslinje för konsumentkartong.

Den första pappersmaskinen i Uleåborg, Finland, ställdes om från papper till kraftliner under fjolåret. Nu ska den andra återstående papperslinjen konverteras. Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att investeringen främjar koncernens tillväxtstrategi inom förnybara förpackningar genom att tillföra större volymer till växande förpackningssegment.

Beslutet innebär att bruket nu startar arbetet med att få igång en toppmodern produktionslinje för falskartong (FBB) och bestruken oblekt kraftkartong (CUK).

Blir till förpackningar

Kartongkvaliteter är i slutändan avsedda att bli till dryckes- och livsmedelsförpackningar för kylda och frysta produkter, torrvaror och snabbmat i främst Europa och Nordamerika.

Annica Bresky, Stora Ensos vd och koncernchef. Foto: Pressbild

– Förnybara förpackningar fortsätter att vara vårt största strategiska tillväxtområde. Det är dessutom en marknad som nu för första gången växer snabbare än plastbaserade alternativ. Genom den här konverteringen kan vi bygga på befintliga tillgångar för snabb och kostnadseffektiv driftssättning jämfört med andra investeringsalternativ. Det ger oss en god position att generera ökade intäkter och marknadsandelar, säger Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky i ett pressuttalande.

Cirka en miljard euro

Den totala investeringskostnaden kommer att uppgå till cirka 1 miljard euro under 2022–2025. Efter konverteringen beräknas den totala årliga kapaciteten att uppgå till 750 000 ton konsumentkartong med en årsomsättning på cirka 800 miljoner euro.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x