Stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner

PUBLICERAD: 20 oktober 2023
UPPDATERAD: 19 oktober
Vår framtidstro i branschen är enormt stark, säger Stefan Karlsson.

Det finns en stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner, inte minst i livsmedelsindustrin, men samtidigt finns det en tveksamhet, främst beroende på konjunktur och världsläget. Det konstaterar Stefan Karlsson, försäljningschef på Multivac Sverige.

Företag ligger efter med investeringar och för närvarande satsar man i stället mycket på att underhålla och renovera sin befintliga maskinpark.  Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att med en nedåtgående konjunktur är det inte självklart att ta investeringsbeslut ute i industrin. Behovet finns men ska man våga satsa? Eller finns det andra vägar att gå?

– Det är tider där det finns beslutsångest, ska man satsa eller inte, säger Stefan Karlsson. Samtidigt är det länge sedan jag sett kunder äska så mycket pengar för maskininvesteringar. Det finns mycket gammalt på marknaden som behöver bytas, eller åtminstone uppdateras.

– Under pandemin var det av någon anledning trögt på den svenska och norska marknaden medan investeringarna rullade på bra i resten av Europa, nu verkar det som om det är liter mer försiktighet i hela Europa.

– Under pandemin skapades ett uppdämt behov som vi kunde dra nytta av när restriktionerna släppte, och som vi till viss del fortfarande drar nytta av.

– För oss gäller det nu att se till att företag som har behov av investeringar får så mycket underlag som möjligt för att hjälpa styrelsen eller investeringsgruppen att våga fatta beslut. Det är mycket som skjuts på framtiden för närvarande.

Starka på service

Om försäljningen av nya maskiner inte ökar så finns det ett annat sätt för Multivac Sverige att hålla ekonomin i balans. Det finns stort behov av retrofit och service och det är ett område där Multivac Sverige är mycket starka. Man har elva servicetekniker ute på marknaden, och man söker fler.

– Vi är unika med detta på marknaden, säger Stefan Karlsson. Ingen av våra kollegor i branschen är i närheten, faktum är att vissa minskat på detta område. Vi är ett företag som ska leva länge och det vill vi visa till kunderna genom att ge rätt service och visa att vi finns där för dem.

– Under pandemin skapades ett uppdämt behov som vi kunde dra nytta av när restriktionerna släppte, och som vi till viss del fortfarande drar nytta av, konstaterar Stefan Karlsson.

– Visst är det lockande att få sälja nytt, men att bygga om eller på maskiner och ge service är en självklarhet för oss.
Under året har man gjort ett stort antal retrofit på existerande maskiner. De byggs om och man förnyar till exempel elsystem och styrelektronik så det blir up to date.

– Med det kan vi förlänga en maskins livstid med många år och det till en betydligt lägre kostnad än om man skulle köpa en ny. Det är lika med god service/värde över tid till kunderna som vet att de kan lita på oss.

Det mesta går att lösa

Multivacs maskiner är något av trogna arbetshästar, många ute på marknaden har många år på nacken. Nyligen köpte man hem en tidig djupdragare, en R70, från år 1972 som fortfarande tickade på hos ett livsmedelsföretag. Den hade kunnat köras längre, men för att säkra produktions tillgängligheten var det dags att uppdatera till en nyare modell med säkrad tillgång av reservdelar och ny teknik.

– Vi vill inte skrota den, den är ett bra exempel på hur länge våra maskiner kan köras. Problemet är att när ett större antal år gått, blir det svårt med reservdelar, men handlar det om det mekaniska finns det ritningar och det brukar gå att svarva och fräsa delar till dem i så fall. Större problem kan det bli med elektronik.

– Vi har varit tydliga med att när en maskin är äldre än år 2000 är det betydligt svårare med reservdelar, men det är naturligtvis fantastiskt att de rullar på. Dessutom är det en form av hållbarhetstänk att inte skrota dem.

För att hålla maskinerna igång och ge en lång livslängd är serviceavtal viktigt. Multivac Sverige har i dag många avtal som ger kontinuerlig service, de flesta kunder väljer det. Det har enligt Stefan Karlsson lett till att behovet av akut service har minskat radikalt de senaste tio åren.

När kommer AI?

Det är många som pratar om AI när det kommer till kontroll och underhåll av maskiner. Ännu så länge har kanske den artificiella intelligensen inte slagit igenom med kraft i maskindustrin, men det lär komma.

– Det är ett enormt intressant område som vi ser mycket på i Multivackoncernen. Redan i dag är vi långt komna när det gäller att kommunicera med de installerade maskinerna och då främst våra RX-maskiner. Användaren får viktig information om hur maskinen mår, hur belastningen på vissa delar och när något kanske måste bytas ut.

– Inom bara några år tror jag att AI kommer att se till att det här utvecklas via självdiagnostik. Om tekniken känner av att det är något som drar ner kapaciteten, kommer den själv att kunna ta beslut om att till exempel dra ned kapaciteten något och göra justeringar som gör att det fortfarande blir en perfekt förpackning. I dag innebär problem ofta stopp av maskinen.

– Idag kan maskinen tala om vad som behöver justeras, men inte hur mycket och det blir något av en ”icke information”, säger Stefan Karlsson.

Via Multivac-molnet kan Multivac ha koll på en maskin, oavsett var den finns. Det förutsätter förstås att användaren litar på molnet och registrera sig.

– Via molnet och vår ”smart service” som övervakar såväl produktions som maskinstatus kan vi samla in info som bygger upp intelligensen hela tiden och det är faktiskt något av en kassako för användaren. För oss handlar det om att få användaren att förstå nyttan och att molnet är säkert. I My Multivac kan kunden även se ritningar på maskinen och hitta vilka delar som ska beställas om något inte fungerar. Då blir det en blixtsnabb leverans från lagret i Tyskland.

– Intelligensen kommer att byggas upp, men så här långt kan jag säga att vi inte får jättemycket frågor om AI.

Automatisering

Ett annat ämne som är högaktuellt är automatisering. Inte minst som en följd av hur svårt det är att hitta kvalificerad arbetskraft. Intresset växer snabbt enligt Stefan Karlsson.

– Ja det kommer alltmer frågor om det. Det är ett område som vi profilerat hårt i flera år men det är först nu som kunderna börjar komma med frågor som gör att vi kan börja se djupare på projekt.

– Det är ofta ganska stora investeringar som inte ger payback de första åren men som efter kanske tre eller fem år ger enormt mycket tillbaka.

Det är tydligt att automatisering är ett viktigt område. För bara fyra år sedan var Multivacs automationsverksamhet en del av en existerande hall vid fabriken i Tyskland, i dag har automatisering en egen tillverkningshall på flera 1000 m2 som dessutom tillhör de största hos Multivac i Tyskland. Det finns dessutom planer på utökning.

Materialval

Plast eller fiber är också på tapeten sedan ett par år. Många vill lämna plastmaterialen för alternativ, då oftast fiberbaserade lösningar, som då i sin tur blir en kombination av plast och fiber. Det går att köra fibermaterial i Multivacs djupdragare, men det är inte lätt att dra det särskilt djupt. Plast kommer alltid att behövas.

– Monomaterial av plast har kommit starkt, främst då av polypropen och eftersom vi är den koncern med flest varmformare på marknaden globalt sett, är vi något av ett testcenter för filmproducenterna.

– I de flesta fall går det bra med mono PP, men det handlar en del om ifall det är gjuten eller blåst film, de skiljer sig funktionsmässigt. Dessutom är det inte bara att börja köra ett monomaterial, det kan handla om en del nytänk i konstruktionen av förpackningen och hur man ska svetsa i kanterna med mera.

– De flesta kunder vi har säger att man ser monomaterial som en framtid och det är möjligt i de maskiner man har, vi har lösningarna.

Stark framtidstro

Stefan Karlsson konstaterar att även om marknaden är lite kärv just nu är livsmedelsindustrin, och även industrin med medicinska produkter där tillväxten är stark, framtidsmarknader.

– Vår framtidstro i branschen är enormt stark. Det kommer att hända väldigt mycket inom livsmedelsindustrin och det på ganska kort tid. Digitalisering och automatisering kommer att spela viktiga roller, liksom naturligtvis begreppet hållbarhet.

 

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x