Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

PUBLICERAD: 21 maj 2024
UPPDATERAD: 21 maj
Väggarna och tjocka och fyllda med isolering från pappersspill. Foto: Orapac

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Tävlingsbidraget som man kallar Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning. Vi tog kontakt med Fredric Tidström, vd, och Torbjörn Nyholm, vice vd, för att få veta mer.

Oy Orapac AB finns några mil norr om Vasa i Österbotten, som intressant nog ligger på finska västkusten. Orapac är landets ledande tillverkare av offsettryckta mikro- och miniwellförpackningar. Dotterbolaget BestPak Oy producerar större, flexotryckta, wellpappförpackningar. Mer om företagen längre fram i texten.

– Vi är stolta som tuppar över vår Greenbox och därför kändes det naturligt att anmäla den till Packnorth Award, säger vice vd, Torbjörn Nyholm när han får frågan om varför man anmält förpackningen till tävlingen.

– Det är en ny, spännande förpackningslösning som vi försöker få så synlig som möjligt och då är Packnorth Award ett utmärkt alternativ.

Torbjörn Nyholm är stolt.
Foto: Orapac
Bättre isolering än EPS

Orapac har egentligen ingen utveckling av egna förpackningslösningar, allt man gör är på uppdrag av kunder, men det här är ett undantag. Torbjörn Nyholm, vice vd, har varit drivande i utvecklingen.

– I den debatt om plastmaterialens vara eller inte är det här en lösning som säger ”inte vara”. Åtminstone när det handlar om EPS-förpackningar. Vi visste så klart att pappersmassa kan ha en fin, isolerande effekt, och började tänka i banor om att ersätta EPS med fiberbaserade material, och nu har vi en lösning framme.

– När vi gjorde tester under utvecklingsfasen förstod vi först inte de resultat vi fick fram, allt pekade på att vår lösning, helt fiberbaserad, isolerade bättre både mot kyla och värme, jämfört med en EPS-låda med motsvarande väggtjocklek. Vi gjorde ett antal tester innan vi förstod att det faktiskt var så.

Greenbox tillverkas med tjocka väggar, hur tjocka styrs av vilken isoleringsförmåga som efterfrågas. Locket tillverkas enligt samma princip. Väggarna är ihåliga men fylls med vad som nästan kan kallas ett fiberskum. Intressant är att hela konceptet bygger på spillmaterial från Orapacs egen produktion.

– Årligen har vi sänt iväg runt 1000 ton produktionsspill till återvinning, nu kan vi ta hand om mycket själva, förutsatt att Greenbox blir efterfrågad, säger Torbjörn Nyholm.

Isoleringsmaterialet är spillmaterial från stansen och wellpapplinjen. Det rivs och mals till ett fint material. Miniwellen (fluting och liner) är återvunnet material, och den topliner man har är makulatur från offsetpressen. Man vänder på pappret och använder baksidan, som så klart kan tryckas igen och det är en skillnad mot EPS-lådan som inte kan tryckas.

Kan automatiseras helt

Produktionen kräver i nuläget vissa manuella inslag, men allt kan enligt Torbjörn och Fredric automatiseras om försäljningen tar fart. Spännande är att tillverkningen i dag sker med modifierade, äldre produktionsmaskiner samt ombyggda lantbruksmaskiner (!).

Fredric Tidström tror att det är tveksamt att någon tänkt i de här banorna tidigare. Foto: Orapac

– Hela projektet är ett ”learning by doing” kan man säga, och nu är vi klara för lansering. Vi har ett antal kunder som nu har lådan på test, och hittills är responsen mycket bra. Det är så klart intressant för företag som vill undvika lösningar med plast.

Bland de första att testa är Vasa Centralsjukhus som ville ha en specialvariant med en kylklamp och det har fungerat mycket bra. Ett annat exempel är ett färgföretag som exporterar mycket färg och som vill ha en lösning som gör att man undviker risken för frysning. Ytterligare ett är en låda för transport av spermier för grisinseminering.

– Sättet vi tillverkar lådan på är unikt. Allt är fiberbaserat spillmaterial och det är väl tveksamt om någon tänkt i dessa banor tidigare, säger Fredric Tidström.

– Det finns inga begränsningar i storlek för lådan och självfallet går den att göra vattentät om det krävs, men då krävs det plast som barriär.

Fredric och Torbjörn pekar också på bekvämligheten för mottagaren. En EPS-låda är ofta besvärlig att hantera om den ska återvinnas, den här förpackningen kan utan problem gå i pappersåtervinningen, om den inte återanvänds.

Mer om Orapac kan du läsa i kommande utgåva av tidningen Packnews, på marknaden runt midsommar.

Läs vidare

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a