Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

PUBLICERAD: 21 maj 2024
UPPDATERAD: 21 maj
Väggarna och tjocka och fyllda med isolering från pappersspill. Foto: Orapac

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Tävlingsbidraget som man kallar Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning. Vi tog kontakt med Fredric Tidström, vd, och Torbjörn Nyholm, vice vd, för att få veta mer.

Oy Orapac AB finns några mil norr om Vasa i Österbotten, som intressant nog ligger på finska västkusten. Orapac är landets ledande tillverkare av offsettryckta mikro- och miniwellförpackningar. Dotterbolaget BestPak Oy producerar större, flexotryckta, wellpappförpackningar. Mer om företagen längre fram i texten.

– Vi är stolta som tuppar över vår Greenbox och därför kändes det naturligt att anmäla den till Packnorth Award, säger vice vd, Torbjörn Nyholm när han får frågan om varför man anmält förpackningen till tävlingen.

– Det är en ny, spännande förpackningslösning som vi försöker få så synlig som möjligt och då är Packnorth Award ett utmärkt alternativ.

Torbjörn Nyholm är stolt.
Foto: Orapac
Bättre isolering än EPS

Orapac har egentligen ingen utveckling av egna förpackningslösningar, allt man gör är på uppdrag av kunder, men det här är ett undantag. Torbjörn Nyholm, vice vd, har varit drivande i utvecklingen.

– I den debatt om plastmaterialens vara eller inte är det här en lösning som säger ”inte vara”. Åtminstone när det handlar om EPS-förpackningar. Vi visste så klart att pappersmassa kan ha en fin, isolerande effekt, och började tänka i banor om att ersätta EPS med fiberbaserade material, och nu har vi en lösning framme.

– När vi gjorde tester under utvecklingsfasen förstod vi först inte de resultat vi fick fram, allt pekade på att vår lösning, helt fiberbaserad, isolerade bättre både mot kyla och värme, jämfört med en EPS-låda med motsvarande väggtjocklek. Vi gjorde ett antal tester innan vi förstod att det faktiskt var så.

Greenbox tillverkas med tjocka väggar, hur tjocka styrs av vilken isoleringsförmåga som efterfrågas. Locket tillverkas enligt samma princip. Väggarna är ihåliga men fylls med vad som nästan kan kallas ett fiberskum. Intressant är att hela konceptet bygger på spillmaterial från Orapacs egen produktion.

– Årligen har vi sänt iväg runt 1000 ton produktionsspill till återvinning, nu kan vi ta hand om mycket själva, förutsatt att Greenbox blir efterfrågad, säger Torbjörn Nyholm.

Isoleringsmaterialet är spillmaterial från stansen och wellpapplinjen. Det rivs och mals till ett fint material. Miniwellen (fluting och liner) är återvunnet material, och den topliner man har är makulatur från offsetpressen. Man vänder på pappret och använder baksidan, som så klart kan tryckas igen och det är en skillnad mot EPS-lådan som inte kan tryckas.

Kan automatiseras helt

Produktionen kräver i nuläget vissa manuella inslag, men allt kan enligt Torbjörn och Fredric automatiseras om försäljningen tar fart. Spännande är att tillverkningen i dag sker med modifierade, äldre produktionsmaskiner samt ombyggda lantbruksmaskiner (!).

Fredric Tidström tror att det är tveksamt att någon tänkt i de här banorna tidigare. Foto: Orapac

– Hela projektet är ett ”learning by doing” kan man säga, och nu är vi klara för lansering. Vi har ett antal kunder som nu har lådan på test, och hittills är responsen mycket bra. Det är så klart intressant för företag som vill undvika lösningar med plast.

Bland de första att testa är Vasa Centralsjukhus som ville ha en specialvariant med en kylklamp och det har fungerat mycket bra. Ett annat exempel är ett färgföretag som exporterar mycket färg och som vill ha en lösning som gör att man undviker risken för frysning. Ytterligare ett är en låda för transport av spermier för grisinseminering.

– Sättet vi tillverkar lådan på är unikt. Allt är fiberbaserat spillmaterial och det är väl tveksamt om någon tänkt i dessa banor tidigare, säger Fredric Tidström.

– Det finns inga begränsningar i storlek för lådan och självfallet går den att göra vattentät om det krävs, men då krävs det plast som barriär.

Fredric och Torbjörn pekar också på bekvämligheten för mottagaren. En EPS-låda är ofta besvärlig att hantera om den ska återvinnas, den här förpackningen kan utan problem gå i pappersåtervinningen, om den inte återanvänds.

Mer om Orapac kan du läsa i kommande utgåva av tidningen Packnews, på marknaden runt midsommar.

Läs vidare

Mindre färg ger bättre återvinning av chipspåsar

För att minska sin totala klimatpåverkan minskar Estrella färgen på sina förpackningar och ingår ett samarbete med pantappen Bower.
Estrella

En förpackning som säger Muuu….

Den italienska tillverkaren av mjukost, Fratelli Spirini Soft Cheese har verkligen satt spotlighten på ursprunget för produkten, det vill säga kon, i sin förpackningsdesign. Förpackningen har via en kartongsleeve till exempel fått öron.
Muux

Lantchips lanserar svenskifierad chipspåse

Chipstillverkaren Lantchips ger ut en ny förpackningsdesign för den europeiska marknaden. Den nya chipspåsen ska kommunicera chipsens svenska ursprung och har därför täckts av illustrationer som alla symboliserar Sverige, ritade av illustratören Marc ”UÅ” Strömberg, mot en off white-bakgrund. Resultatet är högst troligt den snyggaste chipspåsen du skådat.
chips1x

Filip Poon och Aroma Godisfabrik lyfter fram klassiska geléhjärtan

Det klassiska röda geléhjärtat har varit en självklar favorit i svenska hem i generationer. Lagom till Alla hjärtans dag inleder Aroma Godisfabrik ett spännande samarbete med den populära matprofilen Filip Poon för att ge det ikoniska hjärtat en ny dimension.
Hjärta

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024