Specialister på det speciella

PUBLICERAD: 7 november 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Bosch Rexroth - low

På Bosch Rexroths Customizing Center i Helsingborg anpassas produkterna utifrån kundernas behov. All kompetens finns under ett och samma tak.
– Det skapar korta ledtider när det gäller att ta fram lösningar och garanterar funktionskvaliteten i det vi lämnar ifrån oss till kunden, säger platschefen Torbjörn Persson.

Vid centret bearbetas linjär- och montageteknikprodukter, här slutmonteras och provkörs bansystem. Att all kompetens finns under samma tak ger kunderna flera viktiga fördelar.

Efter drygt femton veckors intensivt arbete är det dags för elddopet. Platschefen Torbjörn Persson är både spänd och förväntansfull. Kunden står bredvid. Någon trycker på knappen och så sätts allt i rörelse. Nu får inget gå fel…

Ja, ungefär så kan det se ut när en komplett montagelina testas  i skarpt läge – till exempel en lina med palettsystem och kringutrustning från Rexroths produktprogram. Just den typen av heltäckande beställningar är Torbjörn Perssons personliga favoritprojekt. De ställer krav på såväl noggrannhet som kreativitet.

Helhetslösning istället för komponentnivå
– Det är bredden som är vårt customizing centers verkliga styrka, berättar Torbjörn Persson, som arbetat inom Bosch Rexroth sedan 2009.

I ett och samma hus – 3 000 kvadratmeter kontor och verkstad – finns sälj, konstruktion, produktion, logistik, support och ett stort lager. Lägg till det ett inarbetat nätverk av underleverantörer. Kunden har flera fördelar. Man kan prata lösning istället för enskilda komponenter. Men framför allt skapas en flexibilitet hela vägen fram till leverans.

– Det är korta intervaller från beställning tills det ska vara klart. Ibland är kunderna inte själva färdiga med sina delar av linan – eller så behöver man göra ändringar i sista stund. Både våra säljare och konstruktörer jobbar tajt med kunderna för att få fram den lösning man vill ha.

– Bygget av systemet i vår verkstad övervakas sedan av den konstruktör som leder projektet. Det skapar korta ledtider när det gäller att ta fram lösningar och garanterar funktionskvaliteten i det vi lämnar ifrån oss till kunden, säger Torbjörn Persson.

IKEA har inspirerat
Alla kunder behöver förstås inte kompletta system. Vissa köper bara enskilda delar, exempelvis maskinskydd som kan fås i IKEA-inspirerade paket. Alla komponenter ingår – inklusive skruvar och montageanvisning.

Så kallade modulmontage är det närmaste standardproduktion som centret kommer: konfigurerade kulskruvar och linjärmoduler för applikationer som kräver snabb och exakt automation.

Inklusive service
Customizing centers kunder är dels maskinbyggare som gör produktionslinor, dels producerande företag som Volvo, Scania och Tetra Pak. Och de kan räkna med full uppbackning även när allt är klart är klara med sin leverans.

– Inom Bosch Rexroth finns en av Sveriges största serviceorganisationer och de tar hand om alla våra serviceärenden, säger Torbjörn Persson.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax