Smurfit Kappa och WestRock blir gigantiskt förpackningsföretag!?

PUBLICERAD: 7 september 2023
UPPDATERAD: 12 september
Stora affärer på gång i förpackningsbranschen. Bild: Dreamstime

Smurfit Kappa är i diskussioner om att gå samman med den amerikanska konkurrenten WestRock. En sammanslagning av två av världens största pappers- och förpackningstillverkare skapar en gigant på marknaden.

Den sammanslagna enheten kommer att heta Smurfit WestRock och ha hemvist i Irland med sitt globala huvudkontor i Dublin, säger Smurfit i ett uttalande som citeras av Reuters. Det skulle noteras på New York Stock Exchange.

Smurfit, som är verksamt i 22 europeiska länder och 13 i Syd-, Central- och Nordamerika, är Europas största pappers- och förpackningsproducent. WestRock är det näst största förpackningsföretaget i USA.

Med nuvarande marknadspriser skulle det kombinerade marknadskapitalet för de två företagen vara cirka 19 miljarder dollar. De hade sammanlagt intäkter på 34 miljarder dollar under de 12 månaderna fram till slutet av juni.

Smurfit Kappa säger att den sammanslagna enheten, som skulle ha cirka 100 000 anställda, skulle kunna nå kostnadsbesparingar före skatt på mer än 400 miljoner dollar på årsbasis i slutet av det första året efter slutförandet av affären. Sammanslagningen skulle kräva engångskostnader på cirka 235 miljoner dollar.

Affären skulle erbjuda ”kompletterande portföljer med unik produktmångfald och innovativ hållbarhetskapacitet, med bredd och djup över förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara förpackningslösningar”, heter det i Smurfits uttalande.

Smurfit Kappa upplevde en boom i efterfrågan på förpackningsvaror och e-handel under covid-19 pandemin, men drabbades av ett bakslag när ekonomierna öppnade igen och producenterna började minska förpackningslagren.

WestRock slog Wall Streets förväntningar för tredje kvartalets vinst och sa att de var fortsatt fokuserade på att effektivisera sin portfölj och ytterligare minska kostnaderna.
Nästa vecka ska mer information om sammanslagningen bli offentlig.

 

 

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}