Smart teknik som minskar svinnet

PUBLICERAD: 3 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Günther Dieroff, Beneli, och Gunnar Ivansson, Learning Well berättar om spännande RFID-projekt på Empackmässan.

Etikettföretaget Beneli har länge tagit fram smarta etiketter, utrustade med RFID-teknik, till förpackningsindustrin. På Empack lyfter företaget också fram flera projekt tillsammans med samarbetspartnern och RFID-utvecklaren Learning Well. Det handlar om praktiska och fysiska applikationer där RFID kan fungera och förbättra.

Günther Dieroff, affärsutvecklingschef på Helsingborgsföretaget Beneli, säger att RFID-marknaden växer, men att Beneli som företag också känner att de kan hjälpa till att öka kunskapen om tekniken.

– Då är det här ett sätt att praktiskt visa för människor och få dem att förstå fördelarna med tekniken, säger han och syftar på att företaget ställer ut på Empack.

– Det är många som har hört talas om RFID, men vet inte riktigt hur det funkar.

Förbättrar logistiken

Tekniken bidar till lönsamhet, enligt Dieroff:

– Det finns några logistikföretag som har snappat upp idén med RFID. Man får högre effektivitet och mindre svinnprocent Det bygger inte så mycket på att man skjuter på varje paket med kodläsare, utan RFID fångar ju in allting.

– Att investera i  läsutrustning och sedan att lägga på någon krona för taggar det har folk räknat ut att det faktiskt lönar sig i förhållande till det svinn man har på annat sätt.

Berättar om RFID-projekt

På Empack illustreras det via en skärm exempel på hur RFID-tekniken kan spela roll i praktiken. I ett järnvägsprojekt bidrar tekniken till att läsa av när tågen och alla vagnar passerar och vart de är på väg. På ett sjukhus i Norge används tekniken för märkning av sjukhuskläder, där alla plagg enkelt läses av i ett klädskåp.

– Det tar en sekund sedan rasslar det till och man har inventerat vad som ligger i skåpet, säger Gunnar Ivansson på Learning Well.

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x