Smarta förpackningar hos Metro minskar livsmedelsspillet

PUBLICERAD: 26 januari 2023
UPPDATERAD: 31 januari

Bild: Dreamstime

Genom att använda smarta förpackningar för att spåra utgångsdatum på färska livsmedel kan den tyska butikskedjan Metro sänka priset för en produkt när utgångsdatumet närmar sig. Konsumenter som förväntar sig att äta maten omedelbart får en prissänkning, medan andra betalar fullt pris.

När produkterna närmar sig utgångsdatumet sänks priserna i motsvarande grad, vilket ger konsumenterna ett incitament att köpa färska livsmedel med nära utgångsdatum om de tänker konsumera dem snart. Den tyska detaljisten och grossisten Metro testade konceptet tillsammans med leverantören Wasteless och håller på att införa det i fler butiker.

”När du går till snabbköpet och köper färskvaror, till exempel ost eller skinka, och du tittar på förpackningen som står längst fram och ser att utgångsdatumet är imorgon – vad gör du då? Du gräver längre in på hyllan och tar den som har ett utgångsdatum om två veckor. Det gör alla”, sade Phil Archer, direktör för webblösningar på GS1, i sin presentation av den nya standarden GS1 Digital Link 2D URI på AIPIA:s (Smart Packaging Association) världskongress nyligen. ”Vad händer med förpackningen längst fram? Den hamnar i papperskorgen, även om den är helt okej.”

Han pekade på Metro, som har experimenterat med dynamisk prissättning tillsammans med den israeliska hållbarhetsinriktade teknikleverantören Wasteless. Programmet spårar information om utgångsdatum för varje serietillverkad produkt (som kan finnas i en 2D-streckkod) och kopplar den till priset, som sjunker när produkten närmar sig utgångsdatumet. Genom att rabattera varor som närmar sig utgångsdatumet stimulerar Metro konsumenterna både till pris och utgångsdatum. Om en konsument vill ha hela två veckors hållbarhetstid i hemmet måste hen betala fullt pris för den.

Den första rapporten om resultatet visar att livsmedelsspillet minskade med 15,3 procent mellan åren 2017/18 och 2020/21.

Wasteless grundades 2016 och fokuserar på att minska utsläppen av växthusgaser genom att minska matsvinnet inom detaljhandel och grossistverksamhet, en av de fem största orsakerna till utsläpp av växthusgaser. Wasteless teknik medför optimering av prissättningen av färskvaror, med hjälp av en egen AI-driven markdownmotor för att fastställa priser automatiskt.

Testerna gjordes under åren 2020 och 2021 och Metro sade då att man hade för avsikt att implementera tekniken i utvalda butiker som man har i Polen.

Läs vidare

Nytt kartongmaterial som underlättar separering av plast

Trayforma BarrPeel från Stora Enso är ett nytt, ”easypeel” kartongmaterial för skinpack som gör det möjligt att packa färsk mat i återvinningsbara kartongtråg.
stora enso trayformax

Nordic Paper får tillstånd för utökad produktion i Bäckhammar

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har i slutet av januari gett tillstånd för utökad produktion vid Nordic Papers anläggning i Bäckhammar.
Matvaror i papper_51

Förpackningspärlor!

Förpackningspärlor är ett passande namn på de här flaskorna.
tequila

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front