Slutet för plastförpackad frukt- och grönt i UK?

PUBLICERAD: 8 januari 2024
UPPDATERAD: 9 januari
Framtiden i butiker i Storbritannien? Foto: Unsplash.

Förpackad frukt och grönt kan komma att bli förbjudet för supermarkets i Storbritannien där regeringen nu överväger nya regler.

Tanken är att man genom att undvika förpackade frukter och grönsaker kan undvika livsmedelsspill och minska förpackningsanvändningen. Dessutom kommer det att vara obligatoriskt att sälja livsmedlen i återvinningsbara påsar. Avsikten är att införa dessa regler redan i år.
Det är brittiska Wrap (en NGO) som föreslagit detta och satt som mål att trettio procent frukt och grönt ska säljas i lösvikt under år 2025 och siffran ska öka till femtio procent år 2030. Samtidigt säger man att viss frukt och grön, till exempel en del mjuka frukter, kan fortsätta packas i plast för att bibehålla kvaliteten.

¬Vi vet att lösviktsförsäljning innebär att konsumenter slänger mindre genom att inte köpa mer än de behöver. Dessutom reducerar vi engångsplast, kommenterr Catherine David, Director of Behavior Change and Business Programs hos Wrap.

– Vi måste forma om våra livsmedelssystem och behandla livsmedel som den värdefulla resurs den är.

Nära elva miljoner ton livsmedel slängs i Storbritannien varje år. De genererar ungefär arton miljoner ton växthusgaser. Frukt och grönt i detta svarar för cirka 70 000 ton ”svåråtervunnen” plast.

I Frankrike blir försäljning av frukt och grönt packad i plast förbjudet sista juni år 2026.

Reds. anm. Frågan är hur mycket spillet av frukt och grönt i stället ökar under transport ut till butik och under tiden den exponeras i butiken utan skydd?

 

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}