Skanem köps upp av amerikansk etikettjätte

PUBLICERAD: 6 oktober 2021
UPPDATERAD: 24 januari

Skanem Groups skandinaviska enheter i Sverige, Danmark och Norge köps upp av den amerikanska etikettjätten Multi-Color Corporation (MCC). 

Ole Rugland, styrelseordförande i Skanem Group. Foto: Pressbild

I förvärvet, utöver Skanem-koncernens verksamheter i de tre skandinaviska länderna, ingår även anläggningarna i Polen, Thailand och Storbritannien. Köparen, Multi-Color Corporation (MCC) är ett av världens största etikettföretag och affären väntas vara klar under sista kvartalet 2021. Det framgår i ett pressmeddelande.

– Skanem Europe ger MCC bredare tillgång till hem och personlig vård, regional mat och dryck och andra specialmarknader, samt ett erfaret team som kan bygga vidare på befintliga och nya tillväxtmöjligheter, säger Nigel Vinecombe, vd för det amerikanska företaget.

Tillväxt i sikte

Enligt Ole Rugland, styrelseordförande i Skanem Group, kommer uppköpet innebära tillväxtmöjligheter:

– Under de senaste 20 åren har vi byggt upp en lönsam och konkurrenskraftig etikettverksamhet i Europa, Indien, Afrika och Sydostasien. Vi har nu genom att gå med i en global aktör som MCC nått ett stadium där vår verksamhet i Europa och Sydostasien, kommer att ge möjlighet till ytterligare tillväxt. I dessa regioner är MCC och Skanem mycket kompletterande och vi tror att detta kommer att skapa nya möjligheter för de anställda och tillföra mervärde för våra kunder.

Etiketter till flera branscher

Skanem är en global leverantör av självhäftande etiketter till flera branscher, bland annat till livsmedels- och fordonsindustrin. Företaget grundades 1905 och har sitt huvudsäte i norska Stavanger.

”Fortsätta investera”

MCC:s uppköp av Skanem, vars finansiella villkor inte offentliggjorts, omfattar inte Skanems etikettverksamheter i Indien och Kenya:

– Skanem Group kommer att fortsätta investera i Indien och Afrika där vi ser spännande möjligheter för ytterligare tillväxt och expansion, säger Ole Rugland.

 

Läs vidare

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Digital etikettpress för lite mindre företag

Xeikon har nyligen lanserat en etikettpress, Label Discovery Panther, som är tänkt att fungera som en instegspress hos de lite mindre etikettillverkarna.
xeikon_pantherdiscovery

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x