Sensoriska etiketter vann Open Up-tävlingen

PUBLICERAD: 2 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Open up Vinnare

Sensoriska etiketter vinnare i OpenUps tävling ”Hur kan förpackningen hjälpa till att avgöra om en produkt är ätbar eller inte”?

Eva Norling Gersbro från Packbridge har under ett par månader drivit en utmaning på OpenUp, den digitala plattformen för öppen innovation, som gått ut på att hitta en smart lösning där förpackningen kan hjälpa till att minska på livsmedelsspillet genom att berätta för konsumenten om innehållet är tjänligt eller inte. I samband med ett frukostmöte på temat livsmedelsspill och livsmedelsäkerhet som Packbridge arrangerade hos Region Skåne i Malmö, skedde prisutdelningen vid en ceremoni. Prisutdelare var regionordförande Pia Kinhult som passade på att berömma Packbridge.

–  Packbridge är ett av de mest framgångsrika klustren i Skåne, och då tänker jag inte bara på alla frukostmöten och workshops som arrangeras vid sidan av allt annat arbete, utan även på förmågan att involvera andra sektorer och kluster i arbetet, precis som vi vill att det ska vara, konstaterade hon.

Vinnare i den här utmaningen blev Martin Olsson från Innosensia som utvecklat en lösning med sensoriska etiketter. Det är en lösning där man kan mäta livsmedelsstatus i en förpackning genom en sensor som kan detektera livsmedelsburna bakterier i en bulkdetektion.Sensorisk information mäts med en sensorisk etikett på insidan av en förpackning som kommunicerar med en annan elektronisk etikett på utsidan av förpackningen genom RFID-teknologi, vilket gör det möjligt att visuellt visa informationen på utsidan. Enligt idén är den elektroniska etiketten på utsidan utformad som ett digitalt bäst-före-datum med en digital räknare för antalet kvarvarande dagar som livsmedlet i förpackningen är ätbart. Genom att övervaka livsmedelsstatus i förpackningen med den sensoriska etiketten så uppdateras den visuella informationen på utsidan i realtid genom tagg-till-tagg-kommunikation.

Sensorn bygger på ett bläck som trycks på sensoretiketten som innehåller ett metallporfyrin-pigment som är konfigurerat att binda bakteriemetaboliter i kombination med ett mesoporöst material. Det mesoporösa materialet bidrar med en aktiv yta för sensorn som är i storleksordningen ”en fotbollsplan” och gör att man kan detektera bakteriemetaboliterna vid mycket små mängder. Pigmentet binder bakteriemetaboliterna från gasfas, så kontakt med livsmedlet är inte nödvändigt. Tekniken har också visat sig kunna användas som en visuell indikator som ändrar färg från grönt till rött när bakteriemetaboliter binder till pigmentet. Den visuella indikatorn kan till exempel appliceras på insidan av en skruvförslutning till en mjölkförpackning. Martin Olsson håller på att kommersialisera tekniken i startup-projektet Innosensia i samarbete med Robin Thiberg, Erik Lindberg och Henrik Hedlund.

Juryn menade att denna lösning, när det är klar, kan innebära ett rejält genombrott för livsmedelssäkerheten.

Prissumman är på 400 euro.

Juryn delade också ut ett hederspris till Niklas Johansson för en idé som handlar om att få livsmedelsförpackningar att kommunicera med smarta kylskåp. Detta ska ske via förpackningar försedda med så kallade RFID-taggar.

Läs vidare

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Senaste nytt

Storsatsning på dryckesmuggar i retursystem i Glasgow

Vi har berättat om flera retur/återanvändningssystem för kaffekoppar och andra matserveringsbehållare. Även om många av dessa hade bredare ambitioner på regional eller till och med nationell skala (vilket inte fungerade) är trenden på senare tid att "Closed Loop"-system rullas ut i en mer lokal miljö som en stad eller på en större plats.
Glasgow

Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige

Regeringen har via sitt regleringsbrev till Naturvårdsverket 2025 poängterat att utfasningen av primär fossil plastråvara ska drivas på genom insatser nationellt samt med stöd till Regeringskansliet inom EU-arbetet. Samtidigt har det nationella initiativet Fossilfritt Sverige fått förnyat förtroende av regeringen med uppdraget om att premiera fossilfria produkter.
ecoflex-basf-utvaldx

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Handeln kämpar med att göra oss konsumenter nöjda, till exempel genom att minska mängden plast, ett material som vi tydligen inte gillar. Ett exempel är den vakuumpackade köttfärsen som spar mycket material jämfört med packning på plasttråg. I England har flera av de stora kedjorna börjat med detta, till exempel Iceland Foods, som nu väljer att återgå till det gamla vanliga. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland

Metsä kan komma att stoppa produktion av vit kraftliner i Husum

Metsä Board letar alternativ till tillverkningen av vit kraftliner i Husum. En omställning kan vara klar under år 2027.
Metsä husumx