Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

PUBLICERAD: 24 januari 2023
UPPDATERAD: 31 januari
Stephanie Poole på Sealed Air.

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.

Dagligvaruhandlare i livsmedelsbranschen tänker annorlunda i dag om förpackningens roll och hur den kan leda till förbättrad hållbarhet. Det säger Sealed Airs Stephanie Poole, senior affärsutvecklare och retail manager för affärsområdet Food Care i nordvästra Europa, i ett pressmeddelande.

I Sealed Airs arbete med en mängd olika livsmedelshandlare i Europa säger de sig se ett strategiskt skifte i hur man närmar sig hållbarhet i förpackningsutvecklingen. Och det handlar inte bara om själva förpackningsmaterialet och dess återvinningsbarhet. Fler aspekter som rör förpackningens prestanda – däribland livsmedelssäkerhet, hållbarhet, produktpresentation och effektivitet i leveranskedjan – blir allt viktigare. Det är också av betydelse för hur företag utvecklar sina hållbarhetsstrategier, något som går hand i hand med att konsumenter ställer allt högre krav på hållbarhet.

Skyddande förpackning

Stephanie Poole påtalar att framsteg som görs inom återvinning och att fler återvinningscentraler blivit tillgängliga uppmuntrar till en ny syn på plastförpackningar och att det finns en större vilja att betrakta plast som ett hållbart val. Dels genom möjligheten att minska beroendet av jungfruliga resurser. Dels när plast kan återvinnas på ett smidigt sätt. Hon säger att detta i sin tur leder till ett större intresse för plastförpackningars skyddande egenskaper och förståelse för hur detta kan öka hållbarheten.

”Livsmedelsförpackningar med hög prestanda kan ge utmärkt motståndskraft och hjälpa till att förhindra eventuella revor och punkteringar under lagring, hantering och distribution för att skydda livsmedel mot externa kontamineringar. Livsmedelsförpackningar utgör också en skyddande barriär mot syre för att skydda arom, smak och produktens övergripande integritet. Båda dessa skyddsnivåer kan bidra till att förbättra hållbarheten genom att minimera matsvinn på grund av förstörelse.”

Sealed Air ser att skin pack-lösningar är ett växande förpackningsalternativ i livsmedelsbranschen. Foto: Pressbild
Förlängd hållbarhetstid

Att förhindra att syre tränger in i förpackningen spelar också en viktig roll för att förlänga livsmedlens hållbarhet, vilket ytterligare minskar svinnet, särskilt vid försäljning av färska livsmedel som kött och andra proteiner. Det kan till exempel göras med en vakuumförpackningsmaskin för så kallade skin pack-förpackningar. Livsmedlet läggs på en bottenbricka och brickan vakuumförsluts och värmeförseglas med en överdragen transparent vakuumfilm. Denna förpackningslösning låser in fräschheten genom att ta bort syre som annars kan leda till att köttets kvalitet, färg och smak snabbt försämras. Detta kan förlänga hållbarheten med upp till 20 dagar, förklarar Stephanie Poole.

Presentationen av förpackningen

Hur produkten presenteras med sin förpackning är en annan synnerligen viktig aspekt, inte minst för varumärkesbyggande. Stephanie Poole framhåller särskilt att i butikgångar med färskvaror så letar butiker efter förpackningar som förhindrar att imma bildas på dem, helt enkelt för att se till att produkterna sticker ut på hyllorna och ser tilltalande ut i kylskåpen. Butiker överväger också förpackningsfilmer med högglans som förbättrar presentationen, liksom tättslutande vakuumförpackningar som minskar den totala förpackningsstorleken. Avfallsmedvetna konsumenter kan bli avskräckta av vad de uppfattar som överdrivna förpackningar, säger hon.

Foto: Pressbild
Minska totala förpackningens storlek

Den fjärde punkten som Stephanie Poole lyfter fram är att mindre, tättslutande förpackningar föredras av dagligvaruhandlare  som vill minska koldioxidutsläppen i hela leveranskedjan. Som exempel nämner hon att förpackningar med modifierad atmosfär (MAP) används i stor utsträckning för att förpacka kött i europeiska matbutiker. Även om dessa förpackningar har fördelar när det gäller att bevara färskheten så innehåller förpackningarna mycket tomt utrymme. Men här har återförsäljarna börjat tänka om, enligt Stephanie Poole, som menar att fler byter till skin pack-förpackningar som försiktigt och tätt kan lindas runt varje kontur av köttet. Detta minskar den totala förpackningsstorleken – i vissa fall med upp till 50 procent – vilket gör det möjligt för återförsäljarna att optimera transport- och kylutrymmen och minska koldioxidutsläppen, säger hon.

 

Läs vidare

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se