Satsar på trycket – inviger nya lokaler i Lund

PUBLICERAD: 20 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari
Lokalerna byggdes ursprungligen till ett bokbinderi och det märks bland annat i det fina ljusinsläppet från de stora fönstren.

Efter 23 år i Staffanstorp var det dags. Tara Pac flyttar till nya lokaler, valet föll på ett tidigare tryckeri i de anrika delarna av Lund, endast åtta minuters promenad från stationen.

– Längst ner låg tryckeriet. På första våningen låg sätteriet, och här där vi befinner oss på andra våningen låg bokbinderiet, berättar Peter Olsson.

Det märks bland annat på de stora industrifönstren med fint ljusinsläpp. Lokalen är vackert renoverad och allt går i vitt.

– Det har många diskussioner innan vi nått hit. Detta kan betecknas som Tara Pac 1.35, fortsätter Peter Olsson.

Tara Pac delas nu upp i en medicinsk del Tara Lab som Peter Olsson tar hand om medan förpackningsdelen finns kvar under namnet Tara Pac med Lars Persson som ledare.

– Vi ska inte glömma bort våra fantastiska medarbetare, som varit med oss i Staffanstorp och som slitit för att få flytten till stånd, kommenterar Lars Persson.

–Det här är säkert Tara Pac 1.35, sade Lars Persson och hyllade personalen som alltid ställer upp och nu fått ta i lite extra i samband med flytten.

Efter att invigningen klarats av med en skål så fick tv-profilen Fredrik Lindström ordet. Som språkvetare uppehöll han vid vissa svenska fenomen.

– Att säga ett ord två gånger är betydligt svagare än att säga det en gång, sade han.

– ”Hej” är en starkare hälsning än ”hej, hej”. ”Bra, bra” är svagare än att bara säga ”bra”.

Fredrik Lindström påpekade att svenskarna är ett ingenjörsfolk. ”Vi har räknat på det” är en standardreplik. Så han kom in på förpackningar även om det var nydanad mark för honom. Han konstaterade också att i Sverige är vi snabba på att ta till oss nyheter.

– Om jag kommit i utsvängda jeans och platå-skor, så hade jag varit hopplöst ute. I Frankrike dricker man fortfarande cafe o’lait. Hos oss går det inte längre med kaffe latte. Det ska vara macchiato.

– Det mest svenska är dess motsats, att vara osvensk.

–Det mest svenska är att vara osvensk, sade tv-profilen Fredrik Lindström i sitt underhållande föredrag, där han också konstaterade att vi svenskar är snabba på att ta till oss av de senaste trenderna.

Fredrik Lindström påpekade också att Sverige är det land där det finns sju olika sorters öl: alkoholfri öl, lättöl, 2,8 procentig, 3,5 procentig, och så vidare.

– Jag trodde jag njöt av en öl. Och så fick jag detta, citerade Fredrik Lindström, och festen gick vidare.

Studentorkestern Bleckhornen bjöd på både musik och dans.

Studentorkestern Bleckhornen bjöd på ett bejublat inslag. Det visade sig att de har sina lokaler i våningen ovanför Tara Pac, som helt säkert kommer att trivas i sina nya lokaler.

Peter Olsson (sittande) och Lars Persson pustar ut bland alla inflyttningspresenter.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx