Satsar på digitalt skärsystem

PUBLICERAD: 5 december 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Digitala skärsystemet från Zünd skapar flexibilitet i Svensk Emballagetekniks fabrik i Tallin.

Svensk Emballageteknik har satsat på ett helautomatiskt skärsystem från Zünd till fabriken i Tallin.

Valet stod mellan traditionell stansning eller en digital skärlösning. Svensk Emballageteknik valde det senare alternativet i samband med att de optimerar produktionen med maskiner. Det blev ett helautomatiskt digitalt skärsystem. Skärsystemet från Zünd Scandinavia har en stor robot för automatisk lastning och lossning av bland annat cellpannåer och wellpappskivor. Tre pallpositioner finns placerade vid sidan av skärbordet för att hålla produktionen ständigt rullande. Pallarna kan staplas med skivor upp till två meter vardera i höjd.

– Vi valde den digitala lösningen eftersom den ger oss större flexibilitet i produktionen. Dessutom ger kombinationen med skär och fräs några möjligheter som inte fanns med stans, säger marknadschefen Anders Pontén och tillägger att skärmaskinen även frigör personalresurser.

Anders Pontén, marknadschef på Svensk Emballageteknik.

Företaget utvecklar och tillverkar olika typer av förpackningslösningar, av olika material och för en rad olika ändamål. Det är inte första gången som Svensk Emballageteknik satsar på digitala skärlösningar. Företaget har ett brett utbud av efterbehandlingsmaskiner med såväl manuell skärning och stansning till digital efterbehandling. Resan med att satsa på digital efterbehandling började för tio år sedan. Idag finns den digitala skärproduktionen i drift på fem av företagets anläggningar. Tre av fabrikerna finns i Sverige.

– Vi är övertygade om att välja Zünd Scandinavia som totalentreprenör för hela lösningen med klippsystem och robot. Vi har god erfarenhet av dem och deras maskiner från tidigare installationer på flera av våra fabriker.

Skärsystemet i drift samt en intervju med Svensk Emballagetekniks marknadschef Anders Pontén kan ses här.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx