Säkrare robotar

PUBLICERAD: 9 juni 2015
UPPDATERAD: 9 juni

Ny grafisk lösning från Kuka visar robotzonerna i realtid och ökar säkerheten . Ökad säkerhet och lättöverskådlig grafik som visar robotzonerna är två av fördelarna med den nya programvaran Kuka.DiagnoseSafety.

– En väldigt användbar grafisk säkerhetslösning både för programmerare, operatörer och underhållspersonal. Det blir enkelt att i realtid se på vår SmartPad var robotarna och verktygen får befinna sig och var de verkligen är, säger Andreas Verga, Senior Application Engineer, Kuka Nordic AB.

Med hjälp av mjukvaran Kuka.SafeOperation anger robotprogrammerarna parametrar som bestämmer de tredimensionella zonerna där roboten får arbeta (arbetsområden), och zonerna där roboten inte får befinna sig (skyddsområden). Men grafiskt sett presenteras de här zonerna och eventuella förbjudna överlappningar inte i SafeOperation.

– Det glappet fylls med hjälp av den nya mjukvaran DiagnoseSafety, som gratis följer med alla robotar beställda med mjukvaran SafeOperation, säger Andreas Verga.

En förutsättning för att kunna köra DiagnoseSafety är att SafeOperation används med Kuka-robotarna. Är bara det villkoret uppfyllt erbjuder DiagnoseSafety en diagnos av hela säkerhetskonfigurationen, som visas med lättöverskådlig grafik direkt på displayen på Kuka:s SmartPad.

– En stor vinst med den innovativa mjukvaran DiagnoseSafety är att det blir enkelt att se om robotens rörelser är de rätta utifrån de definierade robotzonerna. Vi på Kuka vill utveckla robotteknik med hög kvalitet, som både förenklar respektive gör vardagen säkrare för användarna, och jag tycker att DiagnoseSafety uppfyller det målet, säger Anderas Verga.

En annan fördel är att det grafiskt går att se var roboten befinner sig när en riskanalys eller en CE-märkning utförs. Dessutom kan underhållspersonal kontrollera att roboten uppträder riktigt när maskinen ”joggas”, det vill säga körs ett steg i taget vid funktionstester.

– Den grafiska presentationen är förstås en värdefull nyhet, men en annan vinst är att programvaran DiagnoseSafety kan ställa diagnos på alla säkra in- och utgångar (I/O) i relation till styrsystemets andra delar, säger Anderas Verga.

Det går också att kontrollera tillståndet hos modulerna som hanterar säkerheten i roboten. Och mjukvaran, som stöder protokollen ProfiSafe och CIP Safety, klarar även av att diagnosticera hur väl systemets Ethernet Safety Interface Signals fungerar.

– Hela säkerhetskonfigurationen övervakas som sagt av DiagnoseSafety och resultatet visas direkt på bildskärmen på vår smartPad. All signalöverföring som sker går alltså att kontrollera där, exempelvis om det mot förmodan blir kortslutning i någon av de parallella säkra trådkopplingarna, säger Andreas Verga.

 Kuka Roboter GmbH med huvudkontor i Augsburg är ett företag inom Kuka Aktiengesellschaft och räknas som en av världens ledande leverantörer av industrirobotar. Kärnkompetenserna ligger inom utveckling, produktion och försäljning av industrirobotar, styrningar och programvara. Företaget är marknadsledande i Tyskland och Europa och ligger på tredje plats globalt.

Kuka Roboter GmbH har globalt ca 3640 medarbetare. År 2014 var omsättningen 834,6 milj. euro. Företaget är representerat med mer än 26 filialer på de viktigaste marknaderna i Europa, Amerika och Asien.

Kuka Nordic AB i Göteborg är ett svenskt dotterbolag till Kuka Roboter GmbH.

 

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax