Säkrare robotar

PUBLICERAD: 9 juni 2015
UPPDATERAD: 9 juni

Ny grafisk lösning från Kuka visar robotzonerna i realtid och ökar säkerheten . Ökad säkerhet och lättöverskådlig grafik som visar robotzonerna är två av fördelarna med den nya programvaran Kuka.DiagnoseSafety.

– En väldigt användbar grafisk säkerhetslösning både för programmerare, operatörer och underhållspersonal. Det blir enkelt att i realtid se på vår SmartPad var robotarna och verktygen får befinna sig och var de verkligen är, säger Andreas Verga, Senior Application Engineer, Kuka Nordic AB.

Med hjälp av mjukvaran Kuka.SafeOperation anger robotprogrammerarna parametrar som bestämmer de tredimensionella zonerna där roboten får arbeta (arbetsområden), och zonerna där roboten inte får befinna sig (skyddsområden). Men grafiskt sett presenteras de här zonerna och eventuella förbjudna överlappningar inte i SafeOperation.

– Det glappet fylls med hjälp av den nya mjukvaran DiagnoseSafety, som gratis följer med alla robotar beställda med mjukvaran SafeOperation, säger Andreas Verga.

En förutsättning för att kunna köra DiagnoseSafety är att SafeOperation används med Kuka-robotarna. Är bara det villkoret uppfyllt erbjuder DiagnoseSafety en diagnos av hela säkerhetskonfigurationen, som visas med lättöverskådlig grafik direkt på displayen på Kuka:s SmartPad.

– En stor vinst med den innovativa mjukvaran DiagnoseSafety är att det blir enkelt att se om robotens rörelser är de rätta utifrån de definierade robotzonerna. Vi på Kuka vill utveckla robotteknik med hög kvalitet, som både förenklar respektive gör vardagen säkrare för användarna, och jag tycker att DiagnoseSafety uppfyller det målet, säger Anderas Verga.

En annan fördel är att det grafiskt går att se var roboten befinner sig när en riskanalys eller en CE-märkning utförs. Dessutom kan underhållspersonal kontrollera att roboten uppträder riktigt när maskinen ”joggas”, det vill säga körs ett steg i taget vid funktionstester.

– Den grafiska presentationen är förstås en värdefull nyhet, men en annan vinst är att programvaran DiagnoseSafety kan ställa diagnos på alla säkra in- och utgångar (I/O) i relation till styrsystemets andra delar, säger Anderas Verga.

Det går också att kontrollera tillståndet hos modulerna som hanterar säkerheten i roboten. Och mjukvaran, som stöder protokollen ProfiSafe och CIP Safety, klarar även av att diagnosticera hur väl systemets Ethernet Safety Interface Signals fungerar.

– Hela säkerhetskonfigurationen övervakas som sagt av DiagnoseSafety och resultatet visas direkt på bildskärmen på vår smartPad. All signalöverföring som sker går alltså att kontrollera där, exempelvis om det mot förmodan blir kortslutning i någon av de parallella säkra trådkopplingarna, säger Andreas Verga.

 Kuka Roboter GmbH med huvudkontor i Augsburg är ett företag inom Kuka Aktiengesellschaft och räknas som en av världens ledande leverantörer av industrirobotar. Kärnkompetenserna ligger inom utveckling, produktion och försäljning av industrirobotar, styrningar och programvara. Företaget är marknadsledande i Tyskland och Europa och ligger på tredje plats globalt.

Kuka Roboter GmbH har globalt ca 3640 medarbetare. År 2014 var omsättningen 834,6 milj. euro. Företaget är representerat med mer än 26 filialer på de viktigaste marknaderna i Europa, Amerika och Asien.

Kuka Nordic AB i Göteborg är ett svenskt dotterbolag till Kuka Roboter GmbH.

 

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx