Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

PUBLICERAD: 12 april 2023
UPPDATERAD: 12 april
Vakuumförpackad färs uppskattas inte av kunderna.

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Nu finns det ett tydligt motstånd mot plast i förpackningar och alla strävar efter minskning. När Sainsbury´s i England introducerade en förpackning som minskar plastanvändningen väsentligt, ledde det till att många hörde av sig med klagomål, nu var det innehållet som inte blev som man önskade. Vad är det man säger? ”Hur man än vänder sig har man ändan bak”?

Sainsbury´s beslut att ersätta trågförpackningen för sin nötfärs med vakuumförpackningar i ett försök att minska användningen av plast med 450 ton årligen har mötts av negativ feedback från kunderna ur både ett funktionalitets- och ett hållbarhetsperspektiv.

När man berättade om detta i februari nämnde man plastreducering som en viktig drivkraft. Vid den tiden kommenterade dess direktör för produkt och innovation, Claire Hughes, åtgärden så här:

– Vi vet att våra kunder förväntar sig att vi ska minska användningen av plast i våra produkter och vi letar ständigt efter nya sätt att förnya oss för att uppfylla vår plan för plastminskning.
Ett antal kunder har dock gått ut på Twitter för att klaga på återvinningsproblem: de gamla förpackningarna var till största delen återvinningsbara via insamling, medan de nya förpackningarna måste återlämnas till butiken för att kunna återvinnas.

Hughes påstående att det nya formatet inte skulle påverka ”kvantiteten eller den höga kvaliteten på produkten som våra kunder förväntar sig” har också mötts med skepsis. Majoriteten av klagomålen gäller effekten av den nya förpackningen på köttfärsens konsistens – och vissa beskrev den som ”vidrig” och jämför den med ”hundmat”.

En viktig del av den här historien är att många konsumenter bryr sig om och engagerar sig – väldigt högljutt – i debatten kring återvinningsbarhet.

Men allt detta visar också att även om konsumenternas förväntningar på mer hållbara förpackningar och plastreducering är höga, så gäller det även även förväntningarna kring funktionalitet och utseende.
Den här incidenten är ytterligare ett exempel på de utmaningar företag står inför på sina resor mot att nå sina hållbarhetsmål för förpackningar. Konsumenternas vilja att acceptera avvägningar och kompromisser om funktionalitet i utbyte mot potentiella hållbarhetsvinster verkar fortfarande vara liten.

Läs vidare

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Internationell branschpressundersökning om kunskaperna kring PPWR

Den holländska tidningen VerpakkingsManagement vill identifiera informationsbehovet kring Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR). Packnews hjälper till.
Kort

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna kraftigt men blir bevakningen bättre?

Naturvårdsverket vill höja förpackningsavgifterna men kommer man att bli effektivare på att stoppa frifräsare?
marissa-lewis-rK_a-5QsFhw-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax