Så ska Canon växa med digital etikettpress på nordiska marknaden

PUBLICERAD: 23 mars 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Brian McDonald och Tommy Segelberg hos Canon ser med tillförsikt på framtiden för Labelstream 4 000 i Norden. Foto: Claes Nordström

Labelstream 4000 är Canons svar på lösning när det kommer till en uv-inkjetpress för etikettmarknaden. Tommy Segelberg och Brian McDonald hos Canon lägger nu i en högre växel för att visa möjligheterna med hybridplattformen för etikettkonverterare på den nordiska marknaden.

Foto: Pressbild

Canon ser det som hög tid att få fäste med sin plattform för etikett- och förpackningsbranschen. Utvecklingen av Labelstream 4 000-plattformen tog sin början 2016. En smalbanig uv-bläckstråleskrivare med modulär design för att skriva ut etiketter och självhäftande material. Det officiella Labelstream-släppet kom 2019. Fokus har sedan dess varit att nå ut med etikettpressen på såväl den europeiska marknaden som globalt.

Positionera produkten

Installationer har redan skett i länder som Tyskland, Italien, Nederländerna och Frankrike, för att nämna några. Den senaste installationen gjordes i Australien. Det trots att Tommy Segelberg säger att den riktiga lanseringen av etikettpressen bromsades i slutet av 2019 till följd av att covidpandemin. I Norden har ännu inga installationer gjorts, men förhoppningen är nu att komma igång på allvar.

– Vi försöker fortfarande att positionera produkten till rätt kunder. Vi kallar det en kontrollerad lansering – att förväntningarna på produkten och från kunderna ska ligga i linje med varandra så att vi verkligen erbjuder en produkt för den rätta partnern och den rätta marknaden. Det handlar om saker som miljöpåverkan, energiförbrukning, koldioxidavtryck och användarvänlighet. Saker som är självklara för oss på Canon, säger Tommy Segelberg, verksam hos Canon inom affärsområdet inkjet.

Labelstream 4000 – en digital rulle till rulle-plattform – kan fristående skriva ut etiketter men också byggas ut med traditionell flexoutrustning. Foto: Pressbild

Sedan pandemin slog till har Canon bland annat arbetat med att rekrytera erfarna personer till sina säljteam globalt. Brian McDonald är ett sådant exempel. Han har lång erfarenhet av etikettindustrin och har en bakgrund hos Gallus och Konica Minolta. Hans nya roll inom Canon blir att arbeta med försäljningen av Labelstream 4000 i Storbritannien och Ireland men också mot den nordiska marknaden. En annan marknad Canons ser har stor försäljningspotential är Nordamerika.

– Där är vi redan igång för att öka försäljningen.

Etikettpressen skriver ut 1 845 kvadratmeter i timmen. Foto: Pressbild
En modulär design

Tommy Segelberg betonar att etikettindustrin just nu genomgår en rejäl förändring. Från att tidigare enbart ha handlat om analoga tryckmetoder såsom offset och flexo har den digitala teknikens intåg börjat på senare år. Det innefattar även att maskinlinjer kombinerar traditionell och digital teknik, något som Labelstream 4000 erbjuder.

– Det här är en kombination och ger fördelarna med både digitaltryck och traditionellt flexotryck och dess funktioner. Därför kallar vi det en hybrid eftersom man kan välja att gå två vägar. Det är en modulär design så att du kan använda 330 eller 410 millimeters utskriftsbredd, säger han och tillägger att maskiner som redan står och producerar ute hos kunderna är möjliga att bygga på med flexoenheter och annan förädlingsutrustning.

– Det är en uppgradering som görs ute hos kunden. Vi kan erbjuda fler funktioner till en redan befintlig installation om du vill ha fler flexoenheter, uv-lackenheter eller stansning.

Maskinen utbyggd till en hybridlösning. Foto: Pressbild

Etikettpressen är utrustad med piezo-skrivhuvuden, Xaar 2001+ UV. Det är industriellt beprövade och robusta skrivhuvuden som ger ifrån sig bläckdropparna drop-on demand (DoD) med precision och kontinuitet, enligt Brian McDonald som även framhåller den höga bläcklagringskapaciteten.

”Vitt är centralt”

Labelstream 4000, anpassad för korta och medelstora jobb, skriver ut med sex uv-bläck – CMYK plus vitt och senaste tillägget orange. Förutom ett färgomfång som blivit ännu större tack vare den orangea färgen så bjuds det även på vitt med hög opacitet. I normal printhastighet uppnås 70 procents vit täckning. Ännu högre, cirka 80 procent, nås i reducerad hastighet. Brian McDonald säger att det gott och väl matchar opaciteten hos analoga utskriftstekniker:

– Att printa med vitt är centralt inom etikettryck. Orange är för att utöka färgomfånget, understryker han.

Brian McDonald säger att Labelstream-plattformen är mångsidig och användbar för många olika applikationer. Dels som en fristående digital etikettmaskin, dels som hybridkonfiguration.

– Inkjettekniken är väl beprövad, maskinen har hög tillförlitlighet och hög output. 1 845 kvadratmeter i timmen är vad jag vet oöverträffat på marknaden. Sedan den modulära designen, att du kan börja med att installera kärnmodulen – digital rulle till rulle – och längre fram expandera med flexostationer, stansning, varm- och kallfoliering och laminering. Så maskinen kan utvecklas och byggas på i takt med att din marknad och kundbas växer.

Vilken maskinkonfiguration kommer de flesta kunder välja?

– Det är väldigt svårt att säga. Maskinen är utvecklad för att passa alla. Men jag tror att kärnmodulen, den digitala rulle till rulle enheten, kommer att vara en bästsäljare.

Labelstream 4 000 skriver ut substrat i materialtjocklekar från 40 mikron upp till 600 mikron, exempelvis papper och polypropenfilmer. Materialen behöver inte vara bestrukna.

– Vi brukar säga att alla material som kan tryckas med flexo även fungerar med vår inkjetteknik i Labelstream.

Vill testa material

Maskinens specifikation gällande material och tjocklekar säger en sak, men Tommy Segelberg är övertygad att det går att printa ett ännu större utbud av material. De vill gärna att nordiska etikettkonverterare sätter dem på prov med exempelvis monofilmer av det tunnare slaget.

– Vi har sett att marknaden även önskar printa material som ligger under 40 mikron. Men vi har inte testat dem alla. Så det är något vi tar med oss. Vår utmaning nu ligger i att hitta vilka typer av material som efterfrågas specifikt på den nordiska marknaden för att kunna producera med dessa. För när det kommer till kommentarer från kunder så har vi inte fått någon negativ kritik alls gällande printkvalitet. Och med inkjettekniken kan vi också göra saker som inte är möjliga att göra med traditionella trycktekniker, toner eller elektrofototeknik.

Foto: Pressbild
Front end-lösning

I fjol inledde Canon ett samarbete med programvaruutvecklaren Hybrid Software vilket har mynnat ut i en front end-systemlösning till Labelstream 4 000. Själva arbetsflödet bygger på pdf-inmatning. Funktionerna inkluderar en ripp-lösning med integrerad färghantering, behandling av pdf-filer, en direktanslutning till LabelStreams utskriftsserver för automatiserad dirigering av filer för utskrift. Det tillkommer även anpassningsalternativ för avancerad automatisering av arbetsflöden.

Tommy Segelberg och Brian McDonald är övertygade om att inkjet är framtidens teknik för etikettkonverterare. Canon har inte minst redan visat framfötterna med inkjet inom civiltrycket, enligt Segelberg:

– Jag tycker att Canon har gjort ett stort avtryck med inkjettekniken på offsetmarknaden. Inte bara med printtekniken utan även inom mjukvara och utvecklingen av substrat – kemin mellan papper och teknik, säger Tommy Segelberg.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x