Så shoppar svenskarna

PUBLICERAD: 16 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
44 procent av svenskarna tycker att utseendet är avgörande när de väljer produkter.

Svenskarna är både medvetna och kräsna konsumenter. Hela tre av fyra svenskar tycker att ansvarstagande är en förutsättning för högkvalitativa produkter. 44 procent tycker att produkternas utseende är avgörande för vad de köper, visar en undersökning.

Tre av fyra svenskar anser att ansvarstagande är synonymt med kvalitativa produkter, 58 procent föredrar det som verkar autentiskt snarare än det massproducerade. Samtidigt köper 8 av 10 svenskar vanligtvis inte nytt innan den produkt de använder har gått sönder, visar en stor undersökning genomförd av nordiska designbyrån Kuudes.

Vidare så värderas inte bara hållbara val högt – trender och nyheter följs också. Nästan hälften av alla svenskar uppger att de känner viss oro över världsläget, vilket påverkar deras konsumtion. Över hälften av svenskarna värderar trendiga levnadsvanor och kreativitet, och 44 procent tycker att produkternas utseende är avgörande för vad de köper.

– I ett sekulärt land som Sverige, som dessutom anses vara världens mest individualistiska land, så tenderar konsumenter att bli upplyfta av konsumtion – och stil och kreativitet är även det viktigt . Vi lever i en tid när marknadsföring sker genom upplevelser, och svenskar måste ges känslomässiga skäl att konsumera, säger Cecilia Soler, docent i marknadsföring vid Göteborgs universitet.
Arto O Salonen, doktor vid Helsingfors universitet:
– Svenskarna har kommit förbi synen på konsumtion som trygghetsskapande, och ser det idag snarare som ett sätt att uttrycka sig själva. Från materialism till postmaterialism. Det betyder även att behovet av ägande minskar, och att tjänster blir viktigare.

Även om den svenska konsumtionen genomsyras av trendkänslighet så blir den aldrig radikal. Ett exempel på detta är inställningen till att testa nya produkter. Där svarar 62 procent att de hellre köper en produkt de känner till än att pröva något nytt och okänt.

Undersökningen delar även upp svenskarna i olika konsumentgrupper.

Fotnot: Studien bygger på både kvantitativ och kvalitativ data. Den kvantitativa undersökningen har utförts av Designtutkimus Helsinki Oy tillsammans med Norstat, som använt sig av över 1000 respondenter. Den kvalitativa undersökningen har utförts av Kuudes och bygger på 30 hembesök runt om i hela Sverige. Kuudes är Finlands största varumärkesdesignbyrå som nyligen etablerat sig i Sverige.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax