Så shoppar svenskarna

PUBLICERAD: 16 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
44 procent av svenskarna tycker att utseendet är avgörande när de väljer produkter.

Svenskarna är både medvetna och kräsna konsumenter. Hela tre av fyra svenskar tycker att ansvarstagande är en förutsättning för högkvalitativa produkter. 44 procent tycker att produkternas utseende är avgörande för vad de köper, visar en undersökning.

Tre av fyra svenskar anser att ansvarstagande är synonymt med kvalitativa produkter, 58 procent föredrar det som verkar autentiskt snarare än det massproducerade. Samtidigt köper 8 av 10 svenskar vanligtvis inte nytt innan den produkt de använder har gått sönder, visar en stor undersökning genomförd av nordiska designbyrån Kuudes.

Vidare så värderas inte bara hållbara val högt – trender och nyheter följs också. Nästan hälften av alla svenskar uppger att de känner viss oro över världsläget, vilket påverkar deras konsumtion. Över hälften av svenskarna värderar trendiga levnadsvanor och kreativitet, och 44 procent tycker att produkternas utseende är avgörande för vad de köper.

– I ett sekulärt land som Sverige, som dessutom anses vara världens mest individualistiska land, så tenderar konsumenter att bli upplyfta av konsumtion – och stil och kreativitet är även det viktigt . Vi lever i en tid när marknadsföring sker genom upplevelser, och svenskar måste ges känslomässiga skäl att konsumera, säger Cecilia Soler, docent i marknadsföring vid Göteborgs universitet.
Arto O Salonen, doktor vid Helsingfors universitet:
– Svenskarna har kommit förbi synen på konsumtion som trygghetsskapande, och ser det idag snarare som ett sätt att uttrycka sig själva. Från materialism till postmaterialism. Det betyder även att behovet av ägande minskar, och att tjänster blir viktigare.

Även om den svenska konsumtionen genomsyras av trendkänslighet så blir den aldrig radikal. Ett exempel på detta är inställningen till att testa nya produkter. Där svarar 62 procent att de hellre köper en produkt de känner till än att pröva något nytt och okänt.

Undersökningen delar även upp svenskarna i olika konsumentgrupper.

Fotnot: Studien bygger på både kvantitativ och kvalitativ data. Den kvantitativa undersökningen har utförts av Designtutkimus Helsinki Oy tillsammans med Norstat, som använt sig av över 1000 respondenter. Den kvalitativa undersökningen har utförts av Kuudes och bygger på 30 hembesök runt om i hela Sverige. Kuudes är Finlands största varumärkesdesignbyrå som nyligen etablerat sig i Sverige.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620