Så minskar e-handelsjätten packmaterialet med maskininlärning

PUBLICERAD: 18 mars 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Joakim Stolpe ger en inblick i Amazons maskininlärningsteknik för att minska förpackningsmaterialet i försändelserna. Foto: Pressbild

Amazon säljer och skickar hundratals miljoner olika produkter varje år. Sedan 2015 har de reducerat sina utgående försändelser med 915 000 ton packmaterial, tack vare maskininlärningsteknik, enligt Joakim Stolpe, e-handelsjättens försäljningschef i Norden.

Mindre emballage i leveranskedjor bidrar till minskad volym per försändelse, och effektivare transporter och frakter vilket i sin tur leder till minskade koldioxidutsläpp. Joakim Stolpe, försäljningschef i Norden för Amazon Web Services, skriver i en krönika hur företaget sedan 2015 har arbetat med AI-teknik för att reducera sitt packmaterial i den blomstrande e-handeln.

Minskat med en tredjedel

Amazon uppger att de har minskat sin utgående förpackning med 33 procent, vilket motsvarar 915 000 ton packmaterial eller 1,6 miljarder godslådor.

Amazons maskininlärningslösning drivs av Amazon SageMaker. Det handlar om en maskininlärningsalgoritm byggd på stora mängder produktdata. Dels produktbeskivningar, dels feedback från kunder. I samarbete med Amazon Web Services rensas och katalogiseras data för att utvinnas. Detta kallas ”mining”. Datan används sedan av algoritmen för att identifiera vilken förpackning som är bäst lämpad för respektive produkt utifrån hur mycket avfall som genereras.

Från förpackning till kuvert

Genom att använda maskininlärning har beslutsunderlaget skalats till miljontals produkter, enligt Stolpe. Varor som tidigare haft en traditionell förpackning kan identifieras och kan istället packas i ett vadderat papperskuvert eller i en papperspåse.

”Ett vadderat kuvert väger 75 procent mindre än en låda i samma storlek samtidigt som utrymmesanvändningen minskas med 40 procent. Således blir det färre lastbilar på vägarna”, skriver han och tillägger att det också blir positiva bieffekter, exempelvis att tusentals leverantörer som samarbetar med Amazon själva arbetar för att förbättra sina förpackningar för att uppnå sina utsläppsmål.

Amazon uppger att de har minskat sin utgående förpackning med 33 procent, trots en ständigt ökande e-handel. Foto: Pressbild

”I slutänden handlar det om att skapa logistik som är så hållbar som möjligt. Korrekt användning av tekniken innebär i praktiken att förpackningen kan anpassas individuellt till sändningar av paket samtidigt som de klarar påfrestningarna från e-handelslogistik. Med andra ord styrs förpackningen av produkten som ska transporteras och skyddas”, skriver Joakim Stolpe.

 

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x