Så lyckas du med flexotrycket

PUBLICERAD: 4 augusti 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Danijela Ridic på Chain design och print har bland annat arbetat med kunder som Zoegas, Santa Maria och Delicato.

Flexotryck ställer andra krav än offsettryck på grafik, text och annat material du levererar till tryckeriet. Danijela Ridic på Chain design och print, delar med sig av fem vanliga misstag att undvika för ett lyckat resultat.

Ska du trycka etiketter, kartong, wellpapp och produktförpackningar av olika slag kommer du troligen att kika på flexotryck, som också kallas flexografi eller flexo.

Men flexo ställer andra krav på materialet du levererar till tryck, jämfört med till exempel offsettryck.

Vi har pratat med  Danijela Ridic, som startat och driver Chain design och print. Företaget hjälper sedan våren 2019 byråer och andra leverantörer av material som ska tryckas med flexo att anpassa materialet för produktionen tidigt i processen.

Fem fallgropar

Här är Danijela Ridics fem vanligaste fallgropar du gärna vill undvika på vägen mot ett lyckat flexotryck.

  1. Färger. Eftersom materialet rör sig i tryckpressen måste du alltid lägga en överlapp mellan alla färger i hela designen. Ja, du måste göra det, trots att överlappet kan upplevas som störande för ögat. Ta också reda på hur många färger pressen klarar och om substratet kräver någon färg du inte tänkt på för att grafiken ska synas. Anpassa din design till det redan från början, så spar du korrektursvängar.
  2. Texter. Den höga hastigheten och vibrationerna i pressen gör att materialet rör sig. Det gör att det alltid finns risk för misspass vid tryck med flexo. Svällning uppstår i solida ytor (100 procent färgtäckning) och vid rastrering uppstår punktförstoring. Både negativa och positiva texter måste optimeras. Ska en text till exempel ligga i en bild kan det räcka med en outline runt texten för att dölja misspass.
  3. Mått. Ett material som levereras för tryck med flexo ska ha tydligt angivna mått och markering för fotocellen som är ett måste för packmaskinerna som packar produkten. Innan du påbörjar en design är det alltid bra att ha en formatritning på plats., den ska visa samtliga mått och placering av fotoceller med mera. Bredd och höjd kan låta självklart, men måste anges så att tryckeriet kan planera materialbeställning, valsar, hylsor, klichéer med mera.
  4. Objekt. Placering av objekt är något som kan orsaka stora merkostnader. Detta är bra att ha med sig vid serier, eller så kallad familje-körning. Använder du samma objekt eller symbol i flera designer, men placerar dem olika i varje, medför det extrakostnader för kunden. Samkörning är vanligt i flexo och ett bra sätt att spara pengar. Ta också reda på om någon del i din design får ligga i svetsar på förpackningen, eller inte.
  5. Bilder. Än idag ser vi många designer som innehåller bilder med för låg upplösning. I flexo kommer vi inte ifrån en viss punktförstoring, som uppstår mellan kliché och substratet du trycker på. Hur stor punktförstoring blir beror på en mängd parametrar, en av de är kliché tekniken. Att jobba med bilder för flexo är ett hantverk som kräver vana från tryckmetoden.
Välkända kunder

Danijela Ridic jobbat med repro för flexo sedan början av 2000-talet, bland annat på Linds Flexo AB (som numer ägs av finska Mavaco, reds. anm.) i Helsingborg och Flextrus i Halmstad. Bland kunderna i erfarenheternas skafferi märks Zoegas, Arla, Skånemejerier, Santa Maria och Risenta, för att bara nämna några.

Text: Lamin Kivelä

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x