Rusande elpris stoppar pappersproduktionen

PUBLICERAD: 1 september 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Lessebo Paper tvingades den 31 augusti att pausa produktionen till följd av de höga elpriserna. Foto: Pressbild

Pappersindustrin är elintensiv och den senaste tidens skenande elpriser har drabbat bruken hårt. Lessebo Paper tog onsdagen den 31 augusti beslut om att tillfälligt pausa sin produktion, som en direkt följd av det höga elpriset i södra Sverige.

Jens Olson, vd Lessebo Paper.

Denna dag låg spotpriset i SE4, elområde 4, på i snitt 5,57 kronor per kilowattimme, enligt den nordiska elbörsen Nord Pool. För Lessebo Papers del skulle det innebära en daglig elkostnad på mer än 611 000 kronor. Därför tog det småländska pappersbruket beslut om att pausa produktionen. Företaget kommer fortsättningsvis att ta beslut dag för dag om papperstillverkningen ska återupptas, beroende på hur utvecklingen ser ut.

Rekordhöga priser

Jens Olson, vd för Lessebo Paper, kommenterar situationen i ett pressmeddelande:

– Elpriserna har sedan hösten 2021 ökat successivt för att nu nå orimliga höjder, och vi kan inte se att prisökningarna väntas avta. Historiskt sett brukar vinterperioden innebära höga elpriser och det faktum att vi redan i augusti har rekordhöga priser är oroväckande.

Snabba åtgärder

I en intervju med Smålandsposten kräver han politisk handlingskraft i frågan.

– Vi behöver få ett hyggligt snabbt besked. Politiken måste agera när det gäller elområdesfördelningen, säger Jens Olson till tidningen.

Läs vidare

Absurt att plastproducenterna ska betala för förbränning enligt IKEM

Energimyndigheten har på uppdrag av regeringen föreslagit att en skatt på plastproducenterna ska finansiera CCS (Carbon Capture and Storage) och CCU (Carbon Capture and Utilization). Avfall Sverige välkomnar förslaget. Det gör inte IKEM – Innovations- och kemiindustrierna som i stället anser att det är dags att förbjuda plastförbränning.
bränn

Det omöjliga var inte omöjligt – världens första papperstråg för smör och margarin

Upfield, ett globalt varumärke inom växtbaserade livsmedel, har lanserat världens första plastfria, återvinningsbara tråg för sina växtbaserade smör och bredbara pålägg.
Flora_PlantButter_packshot 800x800x

All4Labels i utvecklingsprojekt som ger exklusiva rättigheter

Etikettföretaget All4Labels Global Packaging Group och tillverkaren av processteknologi Actega har kommit överens om att tillsammans vidareutveckla Signite-teknologin som tillverkas av Actega. All4Labels får exklusiva rättigheter på den europeiska marknaden.
signitex

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning