Rottneros och Arctic Paper tar nästa steg i Polen

PUBLICERAD: 20 februari 2023
UPPDATERAD: 19 februari

 

Den här typen av tråg kommer att tillverkas i Polen. Bild: Rottneros

Rottneros tar nästa steg för det beslutade samriskprojektet inom Packaging i Polen genom att det 50/50-ägda bolaget formellt bildats tillsammans med Arctic Paper.

Som Packnews kunde berätta förra året planerade Rottneros och Arctic Paper ett gemensamt bolag i Polen. Nu tar man nästa steg och bildar bolaget formellt. Syftet med bolaget är att bygga och driva fabriken för produktion av formpressade fibertråg i stor industriell skala. Projektet följer tidplanen och fabriken väntas starta upp i slutet av 2023.

Investeringen i fabriken väntas sammanlagt uppgå till motsvarande cirka 230 miljoner kronor. Tillverkningskapaciteten beräknas uppgå till cirka 80 miljoner förpackningar per år, vilket är väsentligt fler jämfört med Rottneros anläggning i Sunne. Bolaget förväntas omsätta i storleksordningen 140 miljoner kronor årligen när fabriken når fullt kapacitetsutnyttjande.

Produktionen kommer bland annat inriktas mot högbarriärförpackningar, med förlängd hållbarhet av livsmedel, men även mot förpackningar med enklare funktionskrav. Trågen klarar hög värme och är bra till frysta eller kylda livsmedel. Råvaran utgörs av massa från Rottneros Bruk.

– Det är mycket glädjande att vårt stora projekt tillsammans med Arctic Paper inom hållbara förpackningslösningar i Polen nu tar nästa steg. Syftet är att använda anläggningen som en förebild för att demonstrera såväl den höga kvaliteten som en skalbar och konkurrenskraftig produktion, utöver att förse marknaden med fossilfria förpackningslösningar. Projektet utgör därmed en milstolpe för att visa att teknologin som vi utvecklat i Sunne även fungerar i full industriell skala”, säger Lennart Eberleh, Rottneros vd och koncernchef.

– Vi ser fram emot att ta nästa steg inom hållbara och biologiskt nedbrytbara förpackningar tillsammans med Rottneros. Investeringen är en viktig del av vår strategiska diversifiering”, kommenterar Michal Jarczyński, VD för Arctic Paper S.A.

Läs vidare

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a