Robottillverkaren firade 100 år

PUBLICERAD: 23 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Yaskawa 100 år

Yaskawa Nordic AB i Torsås firade, tillsammans med det japanska moderbolaget, ett helt sekel av nyskapande teknik. Till exempel har mer än 300 000 Motoman-robotar, 10 miljoner servomotorer och 18 miljoner frekvensomvandlare installerats globalt.

Torsdagen den 19 november höll Yaskawa Nordic AB i Torsås öppet hus för sina kunder och media. En rikligt uppdukad demohall visade upp olika användningsområden, celler och robotkapaciteter.

– Produktionen i Torsås är en mönsteranläggning och vi är bäst i världen när vi ser på produktivitet och effektivitet för robotstyrskåp, säger vd Michael Tranberg. Våra korta ledtider i kombination med hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser är vår styrka.

Eftermiddagen kryddades med föreläsningar med Luis Ribeiro PhD Linköpings universitet, som talade om framtidens industri. Fredrik Reinfeldt, Sveriges förre statsminister, talade om svensk industri och gav sin bild av framtiden. Erik Nieves grundare och CEO Plus One Robotics, USA, talade om samspelet mellan människa och robot.

Jubileet avslutades med galafest på Stufvenäs Gästgiveri med underhållning och där ledande personer i svensk industri fick mingla. Företaget fick också besök av Mr Manfred Stern, CEO Yaskawa Europe och chefen för robotdivisionen i Europa, Mr Bruno Schnekenburger. De blev för övrigt serverade både mat och dryck av en robot!

I och med 100-årsfirandet görs nu samtidigt ett avstamp för nästa århundrade med den nya logotypen som tagits fram under året.

Yaskawa Nordic AB är Nordens största systemhus för robotiserade automationslösningar. Företaget grundades på 70-talet i Torsås och är idag en del av Yaskawa Electric Corporation, en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer samt styrsystem, med över 300 000 Motoman-robotar installerade över hela världen.

Företaget erbjuder robotlösningar för i stort sett alla branscher och användningsområden, bland annat bågsvetsning, montering, lackering, dispensering, skärning, materialhantering, paketering, palletering, gradning, polering och punktsvetsning.

Bildtext:
Roboten från Yaskawa Nordic AB överlämnar en gåva till Mr Manfred Stern, CEO Yaskawa Europe, den för orten välkända Torsåstuppen. Foto: Yaskawa Nordic AB.

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex