Robottillverkaren firade 100 år

PUBLICERAD: 23 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Yaskawa 100 år

Yaskawa Nordic AB i Torsås firade, tillsammans med det japanska moderbolaget, ett helt sekel av nyskapande teknik. Till exempel har mer än 300 000 Motoman-robotar, 10 miljoner servomotorer och 18 miljoner frekvensomvandlare installerats globalt.

Torsdagen den 19 november höll Yaskawa Nordic AB i Torsås öppet hus för sina kunder och media. En rikligt uppdukad demohall visade upp olika användningsområden, celler och robotkapaciteter.

– Produktionen i Torsås är en mönsteranläggning och vi är bäst i världen när vi ser på produktivitet och effektivitet för robotstyrskåp, säger vd Michael Tranberg. Våra korta ledtider i kombination med hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser är vår styrka.

Eftermiddagen kryddades med föreläsningar med Luis Ribeiro PhD Linköpings universitet, som talade om framtidens industri. Fredrik Reinfeldt, Sveriges förre statsminister, talade om svensk industri och gav sin bild av framtiden. Erik Nieves grundare och CEO Plus One Robotics, USA, talade om samspelet mellan människa och robot.

Jubileet avslutades med galafest på Stufvenäs Gästgiveri med underhållning och där ledande personer i svensk industri fick mingla. Företaget fick också besök av Mr Manfred Stern, CEO Yaskawa Europe och chefen för robotdivisionen i Europa, Mr Bruno Schnekenburger. De blev för övrigt serverade både mat och dryck av en robot!

I och med 100-årsfirandet görs nu samtidigt ett avstamp för nästa århundrade med den nya logotypen som tagits fram under året.

Yaskawa Nordic AB är Nordens största systemhus för robotiserade automationslösningar. Företaget grundades på 70-talet i Torsås och är idag en del av Yaskawa Electric Corporation, en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer samt styrsystem, med över 300 000 Motoman-robotar installerade över hela världen.

Företaget erbjuder robotlösningar för i stort sett alla branscher och användningsområden, bland annat bågsvetsning, montering, lackering, dispensering, skärning, materialhantering, paketering, palletering, gradning, polering och punktsvetsning.

Bildtext:
Roboten från Yaskawa Nordic AB överlämnar en gåva till Mr Manfred Stern, CEO Yaskawa Europe, den för orten välkända Torsåstuppen. Foto: Yaskawa Nordic AB.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x