Rapport: Rekryteringsoro trots trendbrott

PUBLICERAD: 11 maj 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Grafiska Företagen har släppt sin rekryteringsrapport som utkommer vartannat år. Foto: Arkivbild/Claes Nordström

Uppåt 1 250 nya grafiska jobb behöver fyllas till och med 2024. Ett positivt trendbrott för branschen, enligt Grafiska Företagens nya rekryteringsrapport. Men samtidigt som behovet framåt är skriande att nyrekrytera känner företag oro över att kunna hitta kvalificerad personal.

Antalet anställda i den grafiska branschen har sjunkit över ett antal år. Men en titt framåt visar att företag ser ett ökat rekryteringsbehov och ser positivt på framtiden, enligt Grafiska Företagens nya rapport om medlemsföretagen, både kommersiella tryckerier och förpackningsföretag.

Sysselsättningen bland medlemsföretagen bedöms alltså öka rejält och ett trendbrott sågs redan i fjol då företagen uppvisade ett behov att nyrekrytera 900 personer. Dessa handlade dock framför allt om ersättningsrekryteringar kopplade till neddragningar som skedde under pandemiåren. Rekryteringsbehovet kommande år gäller både för tjänstemannasidan, 45 procent, och bland yrkesarbetare, 55 procent.

Utökade verksamheter som skäl
Henrik Smedmark på Grafiska Företagen. Foto: Juliana Fälldin

Henrik Smedmark, ansvarig för kompetensförsörjning på Grafiska Företagen säger att fram till 2024 planerar företag inom den grafiska branschen att nyrekrytera drygt 1 250 personer. Närmare 550 nya jobb behöver fyllas 2022. Rekryteringsbehovet mattas sedan av något för åren 2023 och 2024:

– Det finns ett rekryteringsbehov om närmare 550 personer, och efterföljande år ser vi att det behövs 350 personer per år för 2023 och 2024, säger Henrik Smedmark och tillägger att det är svårare att uppskatta behovet men att det kan handla om högre siffror för nästkommande två åren.

Företagen svarar i undersökningen att rekryteringsviljan framför allt beror på att deras verksamheter utökas, ett tydligt tecken på att det finns en stark framtidstro, enligt rapporten.

Svårt hitta kvalificerad personal

Samtidigt som företag ser behovet av att nyrekrytera blir konsekvensen att det är huggsexa om att få tag i kompetent utbildad personal. Företagen får svårare att rekrytera vilket skapar orosmoln. Brist på rätt utbildning, speciellt på yrkesarbetarsidan, är den orsak till rekryteringssvårigheter som ökat mest.

– Under 2022 ska man rekrytera ungefär 140 personer med yrkesprogram från gymnasiet. För de som har en ren grafisk utbildning är det kanske 30 personer. Det blir mycket kamp om de personerna om man säger så.

Företag viktiga för utbildning

När det kommer till att räkna upp de renodlade grafiska utbildningarna i Sverige är utbudet skralt, enligt Henrik Smedmark. Grundläggande yrkesutbildningar finns i Malmö, en vuxenutbildning kombinerad med SFI. I Borås finns en mix av både ungdomsutbildning och vuxenutbildning. I Sunne finns gymnasieskolan SG Broby samt Brobygrafiskas yrkeshögskoleutbildningar.

Håller utbildningarna måttet i linje med vad företagen efterfrågar?

– I viss grad får företagen vidareutbilda själva. Digitaltryck hinner man lära sig men screentryck, storformat och offsettryck har en komplexitetsnivå som i många fall inte är helt lätt att få till under en gymnasieutbildning. Det landar i att många företag får göra färdigt utbildningen själva.

– När du anställer en person så väljer du i 61 procent av fallen en yrkesarbetare som får en typ av mentorskap och som introduceras in i det nya jobbet. 47 procent får någon typ av introduktion.

Han säger att många av medlemsföretagen tenderar att titta bredare på yrkesprogram när de ska rekrytera.

– Man är intresserade av alla som har gått någon form av industriteknisk utbildning för man vet att de går att lära om under förutsättning att intresset finns.

Grafiska Företagen genomför rekryteringsundersökningen bland sina medlemsföretag vartannat år.

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x