Profilskaparen: ”Vi klär in pappen”

PUBLICERAD: 2 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Profilskaparens vd Andreas Wigerman och maskinoperatören Suada Wahlner.

– Klädd förpackning är vår huvudprodukt, betonar Profilskaparens vd Andreas Wigerman, som visar upp företagets nya boxmaskin och en drös med klädda förpackningar på Empack.

En samling klädda förpackningar som tillverkats av Profilskaparen.

Stockholmsbaserade Profilskaparen har infört en ny och förstärkt produktionslinje i sin fabrik för tillverkning av förpackningar.

Nyinvesterat i boxmaskin

En del av maskinlinjen, en boxmaskin, visas på Empack och många exempel på olika typer av klädda förpackningar är den röda tråden på Empack.

– Klädd förpackning är vår huvudprodukt och har varit så i verksamheten sedan vi startade 1982, säger Andreas Wigerman och berättar att verksamheten har gått från bland annat pärmar och bokomslag till att i dag ha ett förpackningsfokus.

Klär in med överdrag

Marknaden har ökat på exklusiva förpackningar, säger han.

– Kärnan är en rå papp som är förarbetad, rillad, stansad och tejpad. Sen drar vi över den med ett överdrag. Sedan klär maskinen pappen istället för att vi ska göra det för hand. Där har vi en enorm effektiviseringspotential.

Företaget erbjuder efterbehandling såsom foliering och prägling, däremot köper de in trycket. Wigerman säger att det går att producera många olika typer av exklusiva förpackningar med deras produktionssätt. Han visar upp en champagnelåda som är klädd i strukturpapper.

– Du får en hård stabil förpackning som är hållbar i alla lägen – helt tillverkad i papper. Den är betydligt miljövänligare än många andra material.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x