Pop-upboken koncentrerar budskap

PUBLICERAD: 11 december 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund Incada pop-up - low

Photo: Per Trané

-Pop-upboken är ett medium som ursprungligen riktar sig till barn. Men den fungerar häpnadsväckande ofta också mycket bra i företags kommunikation, säger Iain Smyth på Papersmyths i Bristol, ett företag som specialiserat sig på design och teknisk produktion av pop-upböcker.

I år har Papersmyths producerat pop-upboken ” From the seedling to the board” för Iggesund Paperboard, en bok som beskriver tillverkningen av falskartongen Incada. I mars i år bytte Iggesund energikälla för sin tillverkning vid kartongbruket i Workington, från fossil naturgas till bioenergi. Över en natt reducerades de fossila koldioxidutsläppen från tillverkningen till praktiskt taget noll, samtidigt som man också släppte en nyutvecklad Incada.

-Det var utgångspunkten. Ganska snart fick jag ögonen på en animerad film om tillverkningen och miljöpåverkan – och vi valde att använda grundstrukturen i filmen också till boken, fortsätter Iain Smyth.

Men att överföra animerad film till pop-upboken tänkta format var lättare sagt än gjort. Materialet måste förenklas, perspektiv förskjutas och innehållet förenklas så att det fick plats på fem uppslag. Därför anlitades illustratörerna Amar och Jakob Dawod för att överföra filmens känsla till Papersmyths konstruktionsskisser.

-De lyckades alldeles utmärkt med detta, så idag stöder filmen och boken varandra på ett mycket bra sätt, konstaterar Iain Smyth.

Det må vara att pop-upbokens form huvudsakligen vänder sig till barn, men den har visat sig fungera bra när Iggesund använt den på mässor och i kundsamtal. Kanske beroende på att pop-bokens krav på enkelhet och begränsade utrymme för resonemang gör att budskapet måste vara så enkelt att alla kan förstå.

-Delvis kan det vara så. Men glöm inte bort att vi vänder oss till människor som arbetar professionellt med pappersmaterial och som inser vilken kraft som krävs för att genomföra ett projekt av det här slaget, säger John Mitchell, ansvarig för Iggesunds försäljning i Storbritannien.

-Men naturligtvis fungerar den också för att detta är annorlunda. Man ser inte så många tunga basindustrier som kommunicerar på detta lättsamma vis, och vi skiljer oss gärna från mängden, poängterar han.

 

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex