Pantsamlarens våta dröm

PUBLICERAD: 9 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Nu får pantsamlaren sin våta dröm besannad. Returpack/Panta mera satsar på ännu fler storpantarautomater. 20 stycken är planerade till sommaren och fler tillkommer.

Automaten tar hand om ett hundratal flaskor och burkar på ett par minuter.

Returpack/Panta fortsätter placera ut storpantarautomater på fler återvinningsstationer runt om i landet. Pantamera Express som den heter, underlättar för den som vill panta mycket på en gång.
Burkar och PET-flaskor hälls direkt ur påsen eller säcken ner i ett fack. Maskinen sorterar själv omkring 100 förpackningar på ett par minuter och räknar ihop panten.

Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera säger att det till sommaren kommer finnas 20 stycken Pantamera Express runt om i landet. Hon säger att planen är att främst satsa på utplacering av maskinerna på återvinningsstationer:

– Vi vill inte konkurrera med butikerna.

– Vi kommer köpa in ännu fler till hösten. Vi har en option på 15 stycken, säger Classon och säger att det förmodligen till kommer ytterligare sju automater i höst. Under vårkanten 2018 sätts resterande upp.

Ett 20-tal pantautomater kommer stå uppställda till sommaren, och fler är på gång.

Fördelarna med Pantamera Express är att man slipper större delen av kladdet och att det går smidigt och snabbt. Samtidigt kan pantaren välja tre olika utbetalningsmetoder, sitt Paypal-konto eller via ClearOns betalcheckar som tas emot i de flesta butiker. Den givmilde kan skänka bort sina pengar till välgörenhet. Carita Classon, ansvarig produktchef på Returpack/Pantamera

 

Läs vidare

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.
upm-glykol-utvaldx

Skarp reaktion från EUBP mot redovisning av svensk toxstudie

hasso-eubp-05-utvald

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx