Pant från flygplatser till Läkare Utan Gränser

PUBLICERAD: 8 oktober 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack swedavia

Returpack/Pantamera och Swedavia har inlett ett samarbete för att hjälpa Läkare Utan Gränser att rädda liv. Nu får fem svenska flygplatser pantkärl där resenärer kan skänka sina burkar och petflaskor. Pantpengarna går oavkortat till Läkare Utan Gränser.

Returpack inleder, tillsammans med flygplatskoncernen Swedavia, ett projekt för att öka återvinningen av burkar och petflaskor och samtidigt hjälpa människor i nöd. Projektet innebär att de fem flygplatserna Stockholm Arlanda Airport, Göteborg Landvetter Airport, Stockholm Bromma Airport, Umeå Airport och Luleå Airport, får specialtillverkade pantbehållare där resenärerna kan skänka sin pant till organisationen Läkare Utan Gränser.

– Om det här blir den succé vi hoppas på så vill vi, tillsammans med Swedavia, införa samma system på de fem övriga statliga flygplatserna, säger Rickard Andersson produktchef på Returpack.

Pantprojektet ingår i Swedavias arbete för hållbart företagande. Insamlingen av burkar och petflaskor fyller flera viktiga syften.

– Vi arbetar för en hållbar utveckling och genom det här samarbetet ser vi till att öka återvinningen och på så sätt spara energi. Läkare Utan Gränser är dessutom en organisation som stämmer väl överens om vår syn på socialt ansvarstagande, säger Tove Möller på Swedavia.

Returpacks bedömning är att panten enbart från Arlanda är värd omkring en miljon kronor per år. Även om inte allt kommer att samlas in från start kan summan på sikt bli betydande. Samtidigt som projektet hjälper Returpack i arbetet att öka återvinningen ger det ett värdefullt bidrag till Läkare Utan Gränsers livsviktiga arbete i katastrofdrabbade områden.

– Tillskottet kommer att bidra till att förstärka våra möjligheter att rädda flera liv i katastrofdrabbade områden runt om i världen, säger Johan Mast på Läkare Utan Gränser.

Pantbehållarna kommer att placeras på olika platser på flygplatserna, bland annat intill säkerhetskontrollerna, där många resenärer idag lämnar ifrån sig petflaskor och burkar.

De senaste åren har Returpack arbetat aktivt för att öka tillgängligheten till pantsystemet för konsumenterna. Idag finns det fler än 10 000 ställen där man kan lämna sin pant, av dessa är drygt tretusen butiker med pantautomater.

– Vi är ständigt på jakt efter nya samarbeten för att underlätta för alla att panta sina burkar och flaskor. Samarbetet med Swedavia är ett av många goda exempel, säger Rickard Andersson.

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där det behövs som mest. Läkare Utan Gränser bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.

Swedavia äger, driver och utvecklar tio flygplatser i hela Sverige. Rollen är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan.

Läs vidare

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a