Pant från fjällen räcker till 26 000 timmar i bastun

PUBLICERAD: 11 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack- fjällen

Sedan drygt fyra år har de svenska skidanläggningarna och Pantamera samarbetat för att öka återvinningen av burkar och petflaskor. Under den gångna säsongen har skidanläggningarna samlat in omkring 700 000 burkar och flaskor. Det motsvarar en energibesparing på 130 000 kWh vilket räcker för att basta i 26 000 timmar.

Samarbetet mellan skidanläggningarna och Pantamera har intensifierats sedan det inleddes för drygt fyra år sedan och idag är 25 skidanläggningar engagerade. Under den gångna säsongen har insamlingen av burkar och petflaskor i svenska fjällen ökat med cirka 200 000.

– Vi samarbetar med flera olika aktörer bland annat i Sälen, Åre, Idre, Branäs, Järvsö, Vemdalen och Ramundbergen. Vi har nått mycket goda resultat och satsningen i fjällen är ett bra exempel på hur stor skillnad den här typen av samarbeten kan göra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

– Det här är ett unikt samarbete som vi är mycket stolta över. Samtidigt som vi underlättar för våra gäster att göra en miljöinsats så skänker vi pengarna till välgörande ändamål, säger Linda Wasell, informationsansvarig på SkiStar AB.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta och återvinner nästan nio av tio burkar och petflaskor. Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av petmaterial ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast.

– Vi inleder hela tiden nya samarbeten med företag och organisationer som inser fördelen med att samtidigt som de tjänar en slant på panten gör de en insats för vår gemensamma miljö. Vi jobbar för att göra det så enkelt som möjligt för människor att gå från ord till handling, säger Carita Classon.

Så har vi räknat: Energivinsten man gör när man återvinner istället för att nytillverka en burk eller petflaska är i snitt 0,19 kWh per förpackning. 700 000 förpackningar motsvarar en energivinst på 134 750 kWh. Det går åt cirka 5 kWh för att basta i en timme.

Läs vidare

Ny förpackning minskar plastavfall i sjukvården

Hygienföretaget Kiilto introducerar nu en förpackningslösning för hygienprodukter inom vården. Genom att ersätta traditionella plastflaskor med påsar kommer Sveriges sjukhus kunna minska sin plastanvändning för tvål och handsprit med sextio procent.
Miljöbild_DAX_Clinical_påsex

PET-flaskor för kosmetika i slutet system etableras i Tyskland och Österrike

Plastförpackningsjätten Alpla och zeero har utvecklat en standardiserad lösning för kosmetikaförpackningar och förpackningar för personlig hygien där man använder återanvändbara och återvinningsbara PET-flaskor.
alpla 2

Tjugo procent fler återvunna plastförpackningar år 2023

Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport för 2023 är färdig och visar en 20 procentig ökning av återvinningsgraden för hushållsförpackningar jämfört med föregående år.
Foto: Peter Holgersson AB

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Senaste nytt

Mobergs Produktkontroll sålt till Sesotec

Det tyska företaget Sesotec GmbH har köpt Mobergs Produktkontroll. De bägge företagen har haft ett samarbete i trettiofem år inom försäljning och service.
mobergsx

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx