Pant från fjällen räcker till 26 000 timmar i bastun

PUBLICERAD: 11 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack- fjällen

Sedan drygt fyra år har de svenska skidanläggningarna och Pantamera samarbetat för att öka återvinningen av burkar och petflaskor. Under den gångna säsongen har skidanläggningarna samlat in omkring 700 000 burkar och flaskor. Det motsvarar en energibesparing på 130 000 kWh vilket räcker för att basta i 26 000 timmar.

Samarbetet mellan skidanläggningarna och Pantamera har intensifierats sedan det inleddes för drygt fyra år sedan och idag är 25 skidanläggningar engagerade. Under den gångna säsongen har insamlingen av burkar och petflaskor i svenska fjällen ökat med cirka 200 000.

– Vi samarbetar med flera olika aktörer bland annat i Sälen, Åre, Idre, Branäs, Järvsö, Vemdalen och Ramundbergen. Vi har nått mycket goda resultat och satsningen i fjällen är ett bra exempel på hur stor skillnad den här typen av samarbeten kan göra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

– Det här är ett unikt samarbete som vi är mycket stolta över. Samtidigt som vi underlättar för våra gäster att göra en miljöinsats så skänker vi pengarna till välgörande ändamål, säger Linda Wasell, informationsansvarig på SkiStar AB.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta och återvinner nästan nio av tio burkar och petflaskor. Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av petmaterial ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast.

– Vi inleder hela tiden nya samarbeten med företag och organisationer som inser fördelen med att samtidigt som de tjänar en slant på panten gör de en insats för vår gemensamma miljö. Vi jobbar för att göra det så enkelt som möjligt för människor att gå från ord till handling, säger Carita Classon.

Så har vi räknat: Energivinsten man gör när man återvinner istället för att nytillverka en burk eller petflaska är i snitt 0,19 kWh per förpackning. 700 000 förpackningar motsvarar en energivinst på 134 750 kWh. Det går åt cirka 5 kWh för att basta i en timme.

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex