Packbridge vd: Samarbete är vägen framåt

PUBLICERAD: 3 december 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Marie Malmberg Lavsen, vd för Packbridge. Förpackningsorganisationen firar tio år i år. Foto: Packbridge

Marie Malmberg Lavsen summerar årets upplaga av Top packaging summit, blickar framåt och pekar ut vilka utmaningar hon ser för förpackningsbranschen framåt.
– För att få konsumenternas förtroende krävs transparens och samarbete i hela värdekedjan.

24 november genomfördes Top Packaging Summit. Detta år blev det en digital förpackningskonferens, på grund av den rådande coronapandemin. Marie Malmberg Lavsen, vd för förpackningsorganisationen Packbridge, säger till PackSweden att de trots alla förändringar och utmaningar i samhället är stolta och glada att de lyckades genomföra Top packaging summit så nära deras vanligen fysiska koncept. Hon säger att de lyckas tack vare stor flexibilitet från talarna och med stöd från deltagare och Packbridge medlemmar.

– Vi öppnade upp för hela förpackningsekosystemet att delta och få nya perspektiv i ett vänligt och inkluderande format, när vi firade Packbridge nätverket tio år och vi är glada att 360 deltagare från 31 länder valde att delta, säger Marie Lavesen och tillägger att de är oerhört tacksamma att sponsorer, partner, utställare och medlemmar gjorde det möjligt för dem att erbjuda en öppen och gratis konferens.

Hur har responsen varit på innehållet?

– Vi har fått otroligt positiv återkoppling om att vi hade ett riktigt bra program, framför allt vårt rundabordssamtal men också konferensen i sin helhet med en dynamisk blandning av innehåll. När vi inte haft möjlighet att fysiskt sammanföra startup-företagen med vårt industriella nätverk under pandemin, så är vi glada att kunna ge startup-företagen en möjlighet att presentera sina koncept och produkter under den digitala konferensen.
– Vi har även fått god respons för det digitala genomförandet som vi tycker understödde konferensens koncept väl. Vi är tacksamma för ett fint samarbete med det proffsiga medieteamet för deras support i att skapa den bästa möjliga digitala upplevelsen för deltagarna.

Vad tycker du själv var mest intressant av det som framkom under konferensdagen?

– Innovationer händer när det finns ett starkt behov, detta kan vi se tydligt nu när coronapandemin orsakar stora problem och utmaningar för många organisationer. Samtidigt fokuserar konsumenterna ännu mer på säkerhet och hygien. Vi ser att utmaningarna bidrar till en stark drivkraft för en ännu mer hållbar utveckling. För att få konsumenternas förtroende krävs transparens och samarbete i hela värdekedjan.
– Materialutveckling och hållbara material står också högt på den globala agendan och det finns många olika lösningar som kan passa in i en cirkulär ekonomi. Ett exempel är TIPA som tillverkar komposterbara förpackningar, vilket är vanligt i många europeiska länder.
– Det är tydligt att utmaningarna är större än vad en enskild organisation kan lösa själv och en röd tråd genom hela Top packaging summit är att samarbete är vägen framåt!

Vad drar ni för lärdomar och vad tar ni med er från årets konferens?

– Det blev en snabb omställning till en 100 procent digital konferens och vi har lärt oss mycket i den processen. Även om den rådande situationen omöjliggjort fysiska möten, så gjorde vi vårt yttersta för att skapa personliga samtal mellan talarna och möjligheter för deltagarna att aktivt delta via sina frågor samt digitalt nätverka med andra deltagare. Självklart är det är svårt att genomföra samma upplevelse i ett digitalt format som under fysiska möten, samtidigt öppnar det upp för deltagare som annars inte har möjlighet att delta fysiskt på plats i Malmö.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x