
Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
– Några sekunder är allt vi behöver för att fånga kundens uppmärksamhet i butiken, sa Daniel Stålhammar från scenen. Som general manager för Smurfit Westrocks On Well-enhet i Helsingborg vet han hur avgörande en strategiskt utformad butiksexponering kan vara.
Det finns ingen lösning för allt
Smurfit Westrock, en global förpackningsjätte, tar nu ett tekniskt kvantsprång med installationen av en ny digital skrivare för displaymaterial av wellpapp. Men Daniel Stålhammar avvisar enkla lösningar.
– Det finns ingen lösning på allt. Ibland är digitaltryck idealiskt, medan offset är bäst vid andra tillfällen. I en värld med allt kortare deadlines är flexibilitet lösningen, sa Daniel Stålhammar.
– Samtidigt är det viktigare än någonsin att tänka på hållbarhet genom hela värdekedjan. Kunderna kräver inte bara kvalitet utan också återvinningsbara material och ett minimalt miljöavtryck. En balansgång som är både krävande och nödvändig, tillade han.
Greppet om förpackningsindustrin hårdnar
Christin Faukland Martinsen, vd och delägare i Moltzau Packaging, bekräftade från scenen vikten av att tänka om hållbar produktion. Hon hänvisade bland annat till de nya EU-reglerna PPWR som snart träder i kraft.
– Det handlar om radikal optimering. Onödig materialanvändning ska elimineras, plast ska minska och allt ska vara återvinningsbart.
Moltzau Packaging har djupa rötter i kartongförpackningsvärlden – speciellt för livsmedelsindustrin. Företaget arbetar nu med att ersätta plastlösningar med fiberbaserade alternativ. Men som Martinsen påpekar – det finns ingen quick fix.
– Återvunnen kartong är och låter fantastiskt. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte alltid är säkert att komma i direktkontakt med livsmedel. Oönskade ämnen kan migrera. Därför är samarbete med experter avgörande för att navigera i utvecklingen. För mindre tillverkare och nystartade företag är Canons lösningar därför idealiska eftersom tekniken har den flexibilitet som små produktionsserier kräver, sa hon.
Morgondagens möjligheter
Anton Strand, chef för affärsutveckling för Large Format Graphics (LFG) på Canon, gestikulerade i sin välbekanta entusiastiska stil mot de imponerande maskinerna i show room när han meddelade att förpackning bara är början.
– Visste du att 20 procent av butiksförsäljningen sker utanför traditionella hyllor? Det är här butiksdisplayer visar sin fulla kraft. Tröskeln för att starta egen förpackningsproduktion har aldrig varit lägre, och automatisering gör processer mer strömlinjeformade och kostnadseffektiva, sa han.
Under seminariet visade Canon sin arsenal av teknik i praktiken. Bland annat hur man använder AIVPack för att designa förpackningar snabbt och enkelt genom att välja bland över 1 300 standardiserade mallar, skräddarsydda efter specifika behov. Deltagarna fick också se avancerade skrivare som Colorado och Arizona i aktion, samt skär- och veckmaskiner som effektivt omvandlar design till färdiga produkter på rekordtid.
Att sammanföra branschen för innovation och kompetensuppbyggnad
Pack-IT är bara ett av Canons branschseminarier där Wrap-IT redan är genomfört. Nästa seminarier i serien är Decorate-IT och Manage-IT.
– Genom professionell kunskap, konkreta exempel och fysiska demonstrationer vill vi skapa en samlingsplats och grund för framtida lösningar. Kanske lite rakt på sak, men på många sätt är vi nu mitt uppe i en förpackningsrevolution som utspelar sig mitt framför ögonen på konsumenter som knappt märker det, avslutade han.