På mässan: Inkjetmaskiner för etiketter och förpackningar

PUBLICERAD: 29 april 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Etikettpressen AccurioLabel 230 har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den förra modellen. Foto: Pressbild

Konica Minolta är kanske inte ett varumärke som i första hand förknippas med förpackningsindustrin. Det vill företaget ändra på. Ett sätt är att synas i ett sammanhang som Packnorth, säger Mikael Pettersson, produktchef Industrial Printing Norden.

– Många i förpacknings- och tryckeribranschen tror att vi i huvudsak är en försäljare av kopieringsmaskiner. Men vi har både maskiner och kunskap att räkna med när det gäller förpackningar, och det vill vi visa, säger Mikael Pettersson.

Under Packnorth-mässan kommer Konica Minolta visa upp ett flertal maskiner som kan vara intressanta för förpackningsindustrin. Först och främst arkmatade inkjet-pressen AccurioJet KM-1 i 50/70-format.

– Det är en intressant maskin eftersom den har många förpackningsapplikationer. Den har uv-färger som kureras med led-teknik och den kan göra 3 000 B2-tryck i timmen, berättar Mikael Pettersson.

 

Mikael Pettersson, produktchef Industrial Printing Norden. Foto: Arkiv/Claes Nordström
Inkjet för växande e-handelsmarknad

På programmet står demonstrationer av fler inkjet-maskiner, närmare bestämt instegsmodellen PKG-675i, som vi tidigare har berättat om. Det är en digital förpackningsmaskin för wellpapp och kartong med vattenbaserat bläck som klarar från 0,15 till 15,8 millimeters tjocklek. En kompakt maskin som är anpassad för korta serier.

– Den passar för förstansade kartonger, till exempel för att trycka på pizzakartonger. Det är en perfekt maskin för företag som är verksamma inom den växande e-handeln, för att göra egna loggor på förpackningar bland annat.

Etikettpress och efterbehandling

Vidare visas etikettpressen AccurioLabel 230 som har fått ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar sedan den senaste modellen. En rulle till rulle-skrivare för alla typer av etikettmedia, förutom värmekänsliga material. Maskinen stödjer mediebredder på 250 och 330 millimeter med en rulldiameter upp till 620 millimeter.

Besökarna på Packnorth kan även ta del av Konica Minoltas sortiment av efterbehandlingsmaskiner. Bland annat laserskäraren Motion Cutter från tyska The Media House som finns i två storlekar, 20 eller 23 tum. Med denna är det möjligt att göra allt ifrån toppstansade etiketter på ark till hyllvippor och förpackningar. När det gäller förädling visas även MGI JETvarnish 3D Web, som är rullmatad, och arkmatade MGI JETvarnish 3D Evo. Båda lackerar och folierar partiellt.

”Börjar vinna marknadsandelar”

Mikael Pettersson säger att Konica Minolta haft en strategi att slå sig in i förpackningsbranschen sedan KM1 lanserades 2016 och den efterföljande JETvarnish-serien.

– Vi börjar vinna marknadsandelar i USA och i mellersta och södra Europa, även om det går långsamt. Förhoppningen är att snabba på den utvecklingen, inte minst i Norden, säger Mikael Pettersson.

Mer information och anmälan till Packnorth finns här.

Text: Anja Degerholm

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx