Över en miljon burkar och petflaskor gav pantrekord

PUBLICERAD: 19 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack Camping - lowCatrin Sörensson, ordförande i Camping Öland

År 2013 var en rekordsommar för svensk camping då antalet gästnätter ökade med 3,3 procent. Det märktes också på återvinningen av burkar och petflaskor som även det slog rekord. De campingplatser som samarbetar med Pantamera samlade in över en miljon burkar och petflaskor. Det motsvarar en energibesparing på hela 194 000 kilowattimmar och räcker till att ladda 23 000 mobiler under ett helt år.

Nu börjar campingplatserna fyllas med midsommarfirare, en helg då det konsumeras mycket dryck på burk och petflaskor. Då är det extra viktigt att göra det enkelt för campinggästerna att återvinna. I år har ännu fler campingplatser valt att ingå samarbete med Pantamera.

– Vi har fått ytterligare 25 samarbetspartners i år, så nu är sammanlagt 150 campinganläggningar anslutna till oss, vilket bådar gott för miljön. Dessutom går en stor del av pantpengarna till välgörande ändamål som exempelvis WWF-projektet ”Rädda Östersjön”, Barncancerfonden och Håll Sverige rent, vilket känns extra bra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

– Vi inom organisationen Camping Öland där 22 campingplatser ingår, inledde samarbetet med Pantamera för fyra år sedan. För oss är det viktigt att göra det enkelt för våra gäster att ta miljöhänsyn. Att pengarna dessutom går till att rädda Östersjön känns både bra och relevant för oss, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Stora miljövinster
Samarbetet med campingplatserna innebär i stora drag att Pantamera bidrar med uppmärkta pantigloos eller pantkärl och hjälper till med transport av alla insamlade burkar och petflaskor.

– Under sommaren är konsumtionen hög och det kan vara långt till närmaste pantautomat. Därför vill vi underlätta för så många som möjligt att göra en insats för miljön. Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad, både när det gäller nedskräpning, energibesparing och koldioxidutsläpp. Genom att panta fyra burkar sparar du lika mycket energi som det går åt att ladda en mobil under en hel månad, säger Carita Classon.

 

Bildtext: Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Läs vidare

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax