Över en miljon burkar och petflaskor gav pantrekord

PUBLICERAD: 19 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack Camping - lowCatrin Sörensson, ordförande i Camping Öland

År 2013 var en rekordsommar för svensk camping då antalet gästnätter ökade med 3,3 procent. Det märktes också på återvinningen av burkar och petflaskor som även det slog rekord. De campingplatser som samarbetar med Pantamera samlade in över en miljon burkar och petflaskor. Det motsvarar en energibesparing på hela 194 000 kilowattimmar och räcker till att ladda 23 000 mobiler under ett helt år.

Nu börjar campingplatserna fyllas med midsommarfirare, en helg då det konsumeras mycket dryck på burk och petflaskor. Då är det extra viktigt att göra det enkelt för campinggästerna att återvinna. I år har ännu fler campingplatser valt att ingå samarbete med Pantamera.

– Vi har fått ytterligare 25 samarbetspartners i år, så nu är sammanlagt 150 campinganläggningar anslutna till oss, vilket bådar gott för miljön. Dessutom går en stor del av pantpengarna till välgörande ändamål som exempelvis WWF-projektet ”Rädda Östersjön”, Barncancerfonden och Håll Sverige rent, vilket känns extra bra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

– Vi inom organisationen Camping Öland där 22 campingplatser ingår, inledde samarbetet med Pantamera för fyra år sedan. För oss är det viktigt att göra det enkelt för våra gäster att ta miljöhänsyn. Att pengarna dessutom går till att rädda Östersjön känns både bra och relevant för oss, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Stora miljövinster
Samarbetet med campingplatserna innebär i stora drag att Pantamera bidrar med uppmärkta pantigloos eller pantkärl och hjälper till med transport av alla insamlade burkar och petflaskor.

– Under sommaren är konsumtionen hög och det kan vara långt till närmaste pantautomat. Därför vill vi underlätta för så många som möjligt att göra en insats för miljön. Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad, både när det gäller nedskräpning, energibesparing och koldioxidutsläpp. Genom att panta fyra burkar sparar du lika mycket energi som det går åt att ladda en mobil under en hel månad, säger Carita Classon.

 

Bildtext: Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex