Nya påsar kringgår franskt förbud

PUBLICERAD: 22 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Tyska FKuRs nya tunna plastpåsar har en hög andel bioplast. Påsen kan komposteras hemma vilket gör dem möjliga att använda även på den franska marknaden där det sedan årsskiftet råder förbud mot tunna plastpåsar.

Den genomskinliga Bio-flexkassen från tyska FKuR.

FKuR:s nya Bio-Flex-påsar har nu blivit godkända av Belgien-baserade certifieringsorganet Vincotte med certifieringen ”OK Compost HOME”. Påsarna innehar varierande andelar bioplaster – mellan 10-40 procent av det totala materialet. Tjockleken ligger på åtta mikrometer. En fördel är den höga fukttåligheten jämfört med andra tillgängliga stärkelsebaserade plaster. Bio-Flex-påsarna kommer i såväl genomskinliga som opaka kvalitéer.

Utvecklandet av de nya påsarna innebär att de även tillåts i den franska handeln. I Frankrike infördes ett generellt förbud i dagligvaruhandeln mot tunna plastpåsar 1 januari i år. Dock inte plastpåsar som faller inom ramen för minst 30

Bio-flexkassen kommer även i en opak variant.

procent komposterbar bioplast. FKuRs nya påsar, som ingår i företagets produktsortiment Bio-Flex, innebär att de därmed även tillåts i den franska handeln.

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx